Várhatóan békés úton adja át a Politikatörténeti Intézet a levéltári iratokat

Várhatóan békés úton adja át a Politikatörténeti Intézet a levéltári iratokat

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója, kedden újabb egyeztetést tartott a PTI levéltárával kapcsolatos kérdésekről.

A találkozón a felek ismét a Politikatudományi Intézet levéltárában őrzött iratokkal, valamint a levéltári törvény végrehajtásával kapcsolatos kérdésekről, egyeztettek. A megbeszélésen Földes György elmondta, hogy a Politikatörténeti Intézet az elmúlt időszakban több eljárást is kezdeményezett a levéltári törvény alkotmányossági vizsgálatával, illetve az iratok tulajdonjogának megváltozásából fakadóan az Intézetet ért kár megtérítésével kapcsolatban és azt jelezte, hogy az eljárások jogerős lezárásáig a PTI nem kívánja végrehajtani a 2012. június 1-jével hatályba lépett levéltári törvényben foglaltakat, mely szerint át kellene adnia a Magyar Állam számára a PTI birtokában lévő levéltári iratok jelentős részét.

Egyetértettek abban, hogy a törvény végrehajtását nem akadályozzák a PTI által indított eljárások, ezért Gál András Levente tájékoztatta a főigazgatót és annak jogi képviselőjét, hogy legkésőbb 2012. szeptember 5-éig végre kell hajtania a PTI-nek a levéltári iratok átadását, és ezzel kapcsolatban – az 1992-ben az MSZMP iratokkal kapcsolatos írat átadáshoz hasonlóan – haladéktalanul feláll egy szakértőkből álló átvételt bonyolító bizottság.

A Politikatörténeti Intézet a Politikatörténeti Alapítvány által működtetett tudományos kutatóintézet, amely elsődlegesen új- és legújabb kori történeti kutatásokkal foglalkozik. Az Intézetben működik egy mintegy 150 ezer kötetes könyvtár, valamint a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár (PIL) is, amely többek között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő „népi demokratikus korszak” pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait őrzi.

(KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)