Mahmúd Ahmadinezsád elnök éles kirohanást intézett Izrael ellen

Az Egyesült Államok, Franciaország és az ENSZ-főtitkár után Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője is szigorúan elítélte az iráni vezetők minapi kijelentéseit Izraelről.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök pénteken éles kirohanást intézett Izrael ellen, kijelentve, hogy egy nap „letörlik a térképről” az országot.

Ramadán szent hónap utolsó péntekén, Jeruzsálem napján, a Teheráni Egyetemen mondott beszédében az elnök azt mondta, hogy „a cionista rendszer létezése sértés az emberiség számára”. Izraelt „rákos daganatnak” nevezve Ahmadinezsád úgy fogalmazott, hogy az Izraellel való szembenállás „az emberi méltóság védelméért” tett erőfeszítés.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője pedig azt mondta szerdán: Izrael egy „értéktelen cionista kinövés, amely el fog tűnni”.

„Izrael joga a létezésre nem kérdőjelezhető meg. A főképviselő felszólítja Iránt, hogy játsszon építő szerepet a térségben, és elvárja vezetőitől, hogy ne növeljék, hanem csökkentsék a feszültséget” – olvasható az Ashton hivatala által kiadott közleményben.

Az iráni vezetők kijelentéseinek előzménye, hogy az izraeli sajtóban megjelentek olyan értesülések, amelyek szerint Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt katonai csapást mérhet az iráni atomipari létesítményekre.

Ezekre a sajtóértesülésekre reagálva az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szombaton közölte: Irán reakciója bármilyen, Izrael általi fenyegetésre vagy agresszióra, amely az Iszlám Köztársaság területét érinti, nagyon gyors és pusztító lesz.

Amir Ali Hadzsizade iráni dandártábornok a hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „ha a cionisták elkezdenék beváltani fenyegetéseiket, az a legjobb alkalom lesz Izraeli lerombolására”. Hozzátette, szerinte ezek a fenyegetések inkább csak az izraeli propagandának és pszichológiai háborúnak a részei.