Kiszámítható lesz a múzeumok gazdálkodása

Január elsejétől áll fel az új múzeumi rendszer, amellyel kiszámíthatóvá válik az intézmények gazdálkodása. Erről L. Simon László kulturális államtitkár beszélt szerdán Komáromban az ókori brigetiói műhelyekről rendezett kiállítás megnyitóján.

Beszámolt arról, hogy kedden az érintett városok vezetőivel egyeztetett a kulturális finanszírozás változásairól, az új múzeumi rendszer kereteiről. Az elképzelések szerint az átalakítás legfontosabb eleme, hogy a megyei hatókörű múzeumokat a megyeszékhelyek működtetik tovább. A gyűjtemények állami tulajdonban maradnak, viszont az önkormányzatok kapják meg azok kezelését és az ingatlanok vagyonhasznosítását – mondta el az államtitkár. A politikus kiemelte, hogy az önkormányzatok közművelődési és közgyűjteményi feladatainak támogatására szolgáló 17,6 milliárd forintos keretből 2,2 milliárdot fordítanak azokra a múzeumokra, amelyeket átvesznek a nagyvárosok, megyeszékhelyek.

A kulturális államtitkárság az egyeztetésről közleményt is eljuttatott az MTI-hez. Az összegzés felidézi, hogy a 2011 végéig megyei fenntartású könyvtárak és múzeumok megyeszékhelyeknek történő átadásáról legutóbb július 9-én egyeztetett az érintett megyei jogú városok és a szintén megyei intézményeket átvevő Szentendre képviselőivel L. Simon László. Az akkori tanácskozás összehívását az indokolta, hogy az Emmi mielőbb a kormány elé akarja terjeszteni az intézményátadás részleteit tisztázó jogszabályt.

A kommüniké szerint az még nyitott kérdés, hogy mely intézmények maradnak állami kezelésben, de ezek csak olyanok lehetnek, amelyek nem megyeszékhelyen találhatók és az adott önkormányzat nem tudná fenntartani azokat, mert méretükben, jelentőségükben is túlmutatnak a település határain. A január 1-jei átvételt követően minden megyeszékhelyen áttekintik a tapasztalatokat, így ha szükséges, esetleges épületcserék segítik a modell működtetését, illetve az Új Széchenyi Terv forrásaira támaszkodó, az egész intézményhálózat szempontjából jelentős fejlesztéseket.

A 2,2 milliárd forintos javasolt költségvetési támogatást az államtitkárság több szempont – például az intézmények látogatottsága, a kezelt gyűjtemény és az ellátandó terület nagysága – alapján szeretné elosztani. Az intézmények átadása azonban nem jelentheti azt, hogy finanszírozásukat teljes egészében az állam vállalja magára, mert abban a fenntartó önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk – hangsúlyozta L. Simon László.

Mint az államtitkárság közölte, az egykori megyei könyvtárak megyeszékhelyi utódszerveinek a fenntartásához 2,86 milliárd forint állami támogatás fog rendelkezésre állni 2013-ban. A megyei hatáskörű városi könyvtáraknak a kistelepülési feladatellátás megszervezésére 1,7 milliárdot kíván biztosítani a kormány.

Az összegzés szerint a keddi találkozón L. Simon László beszélt arról is, hogy a megyeszékhelyekhez kerülő múzeumok és könyvtárak működési támogatása mellett a kormány szándékainak megfelelően valamivel több mint 10 milliárd forintos forrás is rendelkezésre áll jövőre. Ebből a közgyűjteményi és közművelődési terület valamennyi önkormányzati intézménye nyerhet támogatást. Ez, valamint az Emmi bizonyos kérdésekben érvényesülő véleményezési joga, továbbá az országos szakmai háttérszervezet is azt a célt szolgálja majd, hogy Magyarország egyetlen települése se maradjon kulturális ellátás nélkül – emelte ki szerdai közleményében a kulturális államtitkárság.