EU-miniszterek: növelni kell a nyomást a rezsimre

 EU-miniszterek: növelni kell a nyomást a rezsimre
 Növelnie kell a nyomást a szíriai rezsimre az Európai Uniónak – hangsúlyozta hétfőn Brüsszelben az uniós külügyminiszteri értekezlet több résztvevője.

A tanácskozáson elnöklő Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt is kijelentette, hogy Szíriában a helyzet rettenetes, Bassár el-Aszad elnöknek mielőbb távoznia kell a hatalomból.
Uniós források szerint Brüsszelben alacsonyabb szinten hétfő reggel már meg is született a megállapodás a Damaszkusz elleni szankciók szigorításáról, és ezt várhatóan a miniszterek is jóváhagyják a nap folyamán.
Laurent Fabius francia külügyminiszter már egy múlt heti nyilatkozatában jelezte, hogy a brüsszeli tanácskozáson a szankciók széles körű szigorítását várja, beleértve a fegyverembargó ellenőrzésének szigorítását, valamint a vízumtilalommal és a külföldi javakhoz való hozzáférés megakadályozásával sújtott személyek és cégek listájának bővítését is.
A luxemburgi Jean Asselborn azt közölte, hogy a szíriai légitársaságnak is megtiltják, hogy Európában közlekedjen.
Kiderült a nyilatkozatokból, hogy a miniszterek már készülnek a mostani rezsim utáni időszakra is.
A svéd Carl Bildt úgy fogalmazott: a jelenlegi vezetés menni fog; még nem tudni ugyan, hogy mikor, de már megkezdik a felkészülést az azt követő helyzetre.
Ashton sürgette, hogy az ellenzéki csoportok működjenek jobban együtt, és próbáljanak meg közösen fórumot teremteni a majdani átmenet irányításához.
A miniszterek azt is jelezték, hogy gondolni kell a humanitárius helyzetre és a menekültekre is. Mind Fabius, mind William Hague brit külügyminiszter kitért arra, hogy haladéktalanul támogatni kell emberbaráti segélyekkel a Szíriából elmenekülőket. Azt is fontosnak tartották, hogy ebben segítsék az érintett, Szíriával szomszédos országokat.