סוריה נקרעת: הכורדים השתלטו על ארבע ערים

סוריה נקרעת: הכורדים השתלטו על ארבע ערים

 

 

 

 

 

הריסות אחרי לחימה בפרבר של דמשק (צילום: רויטרס)
הריסות אחרי לחימה בפרבר של דמשק (צילום: רויטרס)

 

 

ביומיים האחרונים הצליחו הכוחות הכורדיים גם להשתלט על העיר כובאני בעלת הרוב הכורדי במחוז חלב, לאחר שכוחותיו של אסד ועובדי המדינה ברחו מהעיר. לאחר מכן הגיעה תורה של העיר עפרין. גם משם נמסר כי כוחות הביטחון ברחו על רקע האיומים מצד הכורדים החמושים. בעיר עאמודא במחוז אל-חסכה הפנו המורדים הכורדים איומים דומים לנאמני המשטר ודרשו מהם לעזוב את העיר. עד כה פשטו על מספר מתקנים ממשלתיים.

 

 

צבא סוריה החופשי מרכז את הקרבות נגד כוחותיו של אסד בערים המרכזיות: דמשק, אידליב, דרעא וחומס ואילו הכורדים נלחמים בערי הגבול הרחוקות.

 

 

במקביל להתפתחויות הללו, נמסר כי כוח חמוש כורדי סורי, הכולל מאות עריקים מצבאו של אסד, נכנס לשטחי סוריה לאחר שעבר אימונים צבאיים בחבל כורדיסטן בעיראק והוא צפוי להשתתף במערכה על העיר קמישלי המזוהה מאוד עם המיעוט הכורדי. רק שלשום נערכו בה הפגנות נגד אסד לאחר תפילות יום השישי והמשך הערב, כאשר המפגינים מניפים את דגלי כורדיסטן ואת דגלי המהפכה.

 

 

סוף שבוע רגוע יחסית בדמשק   (צילום: רוירטס)
סוף שבוע רגוע יחסית בדמשק (צילום: רוירטס)

 

 

קרבות קשים ניטשים בעיר חלב, הנחשבת למעוזם של תומכי אסד. מוחמד סעיד, תושב העיר, סיפר: „היו פיצוצים עזים וקולות ירי שלא הפסיקו שעות. ההתקוממות סוף סוף הגיעה לחלב”. לדבריו, עשרות לוחמים מצבא סוריה החופשי נכנסו לעיר והם נלחמים בכוחות הנאמנים לאסד. עד כה היו הפגנות בעיר, אך זו הפעם הראשונה שבה מתנהלים בעיר קרבות בסדר גודל שכזה. בדמשק הבירה, שבה ניטשו קרבות עזים בשבוע שעבר, דווח בסוף השבוע על שקט יחסי, אם כי יריות ופיצוצים נשמעו מדי פעם. תושב דמשק סיפר שרוב החנויות היו סגורות ותנועת המכוניות דלילה.

 

הקו האדום: זליגת נשק כימי לחיזבאללה

המורדים ממשיכים להשתלט על מעברי גבולות. אתמול דווח שהשתלטו על הצד הסורי של מעבר הגבול לעיר העיראקית רביע, כ-500 קילומטרים צפונית מערבית לבגדד. גורמים רשמיים בעיראק מסרו כי המורדים קרעו כרזות של אסד וירו לעברן. הכוחות הנאמנים לאסד נכנעו בלי לחימה. בצד העיראקי סגרו את המעבר והזעיקו תגבורת. בימים האחרונים השתלטו על שני מעברי גבול נוספים – האחד עם עיראק והשני עם טורקיה.

 

 

ציר הרשע. האם אסד יעביר נשק כימי לנסראללה?  (צילום: AP)
ציר הרשע. האם אסד יעביר נשק כימי לנסראללה? (צילום: AP)

 

 

 

אמש הביע דובר הבית הלבן, טומי ויטור, דאגה עמוקה בנוגע לנשק הכימי הסורי. הוא הטיל אחריות לגורל הנשק הזה על אסד: „אנחנו מאמינים שמצבורי הנשק הכימי של סוריה נמצאים תחת שליטת הממשלה”. ארצות הברית וגם ישראל עוקבות בדריכות אחר הנעשה מעבר לגבול וסביר להניח שהן מתואמות. כפי שאמר שר הביטחון, אהוד ברק, בסוף השבוע, ישראלית ערוכה לפעולה. הקו האדום שהגדיר הדרג המדיני בישראל חד-משמעי: לא לאפשר העברת נשק שכזה לחיזבאללה או לידי ארגון איסלאמי קיצוני אחר.

 

 

לפני כשלוש שנים, לפני חיסול עימאד מורנייה, הסכימה סוריה להעביר טילים נגד מטוסים לחיזבאללה. ישראל העבירה באותם ימים מסרים חד-משמעיים עם איום לנקוט פעולה צבאית. אסד נבהל וירד מהעניין. באותם הימים, גם אז הוכנו תוכניות לתקיפת הטילים אם יועברו. המודיעין הישראלי עוקב אחר תנועת משאיות ואחר מצבורי הנשק הכימי, בין היתר באמצעות לוויינים, והגיוני שהוא מחזיק בבנק מטרות של כל מוקדי הטילים הבלתי-קונבנציונליים.