Állami vezetők a Mazsihisz Síp utcai székházában

Állami vezetők a Mazsihisz Síp utcai székházában

F:Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Síp utcai székházába látogatott csütörtökön Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Hölvényi György, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős új államtitkár.

A találkozón Dr. Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke, Zoltai Gusztáv a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Streit Sándor a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke fogadta és köszöntötte az állami vezetőket.

A megbeszélés folyamán a felek áttekintették a zsidó felekezet napi gondjait és külön is kitértek a hosszú távú együttműködés kereteire.

Balog Zoltán miniszter a találkozó kijelentette, hogy a jövőben is határozottan fel fognak lépni minden diszkriminatív, antiszemita és rasszista nézetettel szemben.

A Mazsihisz vezetői a megbeszélés során hangsúlyozták, hogy a zsidóság számára elfogadhatatlan, hogy a Nemzeti Alaptantervbe nyilvánvalóan és saját magukat is antiszemitának valló személyek művei szerepeljenek, mert hiszik és vallják, hogy nem lehet szétválasztani irodalmi munkásságot világnézettől.

A tárgyalófelek érintették a zsidó temetők, a szociális ellátás, a kórház és az oktatási intézményekkel kapcsolatos nehézségeket. Külön kiemelték a zsidó kultúra fontosságát, mely szerves és elválaszthatatlan része a magyar kultúrának.

Az egyházügyi államtitkár hangsúlyozta a kiegyensúlyozott kapcsolattartás fontosságát és jelezte, hogy hamarosan megkezdik a történelmi egyházakkal az együttműködés és az egyezetés új és hatékonyabb formáinak kialakítását.