A damaszkuszi rendszernek „előbb-utóbb” meg kell buknia.

A török miniszterelnök éles szavakkal ítélte el a szíriai Treimszában végrehajtott „embertelen mészárlást”, s leszögezte, hogy a damaszkuszi rendszernek „előbb-utóbb” meg kell buknia.

Recep Tayyip Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának vezető testületei előtt szombaton tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy „ez az embertelen mészárlás, ez a népirtási kísérlet a rezsim összeomlásának előjele”.

„Minden diktátor gyáva. Minden diktátor kegyetlen… Előbb-utóbb távoznak a hatalomból, és a szíriai nép elszámoltatja őket” – mondta a török kormányfő.

Közölte azt is, hogy már több mint 40 ezerre rúg a Törökországba menekült szíriaiak száma, s őket a határ közelében létesített különböző táborokban szállásolták el. Ankara, amellett hogy befogadja a menekülteket, a dezertőrökből álló Szíriai Szabad Hadsereg lázadóinak engedélyezi, hogy szabadon belépjenek az ország területére.

Szombat hajnalban a szíriai Idlíb tartományban, a szíriai-török határ közelében lázadók lerohantak egy ellenőrző posztot. Nyolc katonát megöltek, tucatnyit pedig megfutamítottak. Az egyik közeli kurd faluból azonban a szíriai rendszer által felfegyverzett helyi lakosok ellentámadást indítottak, s legalább tíz lázadót megöltek, tizenötöt pedig megsebesítettek.

A Szíria középső részén, Hama város közelében fekvő Treimsza település ellen csütörtökön intéztek nagyszabású támadást a hadsereg alakulatai, s ennek következtében több mint 150 ember vesztette életét, köztük nők és gyermekek.