Estek hétfőn az ázsiai tőzsdeindexek

Estek hétfőn az ázsiai tőzsdeindexek a kínai és az amerikai gazdasági növekedés kilátásait rontó makrogazdasági adatok hatására.

A tokiói tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index hétfőn 123,87 ponttal, 1,37 százalékkal 8.896,88 pontra, a lélektanilag jelentős 9 ezer pont alá esett. A tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 7,90 ponttal, 1,02 százalékkal 763,93 pontra csökkent.

A tokiói árfolyamokat az amerikai foglalkoztatási adatok által keltett növekedési aggodalmak mellett a japán ipari termelés csökkenésére következtetni engedő adatok is megterhelték. A japán gépipari ágazat megrendelései májusban 14,8 százalékkal estek vissza az előző hónaphoz képest.

A legnagyobb veszteséget az értékpapír forgalmazók szenvedték el, valamint a közlekedési eszköz, illetve elektromos berendezés gyártók. A nyertesek élén az áram- és gázszolgáltatók, valamint a szárazföldi közlekedési vállalatok álltak.

A Mitsubishi Heavy Industries 1,2 százalékkal, a Sumitomo Heavy Industries 3,3 százalékkal, Sony 2,0 százalékkal, a Canon 2,1 százalékkal, a Kyocera 2,1 százalékkal gyengült. A Nomura Holdings és a Dai-ichi Life Insurance árfolyama 2,4 százalékkal esett.

Az exportérdekelt ágazatok vállalatai is többnyire gyengültek. A Honda Motor 3,1 százalékkal, a Toyota Motor 1,9 százalékkal esett.

A Tokyo Electron árfolyama hat százalékkal esett, mivel megrendelései 28 százalékkal visszaestek az április-júniusi negyedévben.

A szöuli tőzsde Kospi indexe 22,07 ponttal, 1,19 százalékkal 1.836,13 pontra esett. A Samsung Electronics árfolyama a konszern rekord eredménye és egy új modellje, a negyedik generációs mobil hálózati technológiára épülő Galaxy mobiltelefon bemutatása ellenére is három százalékkal esett. A Hyundai Construction & Engineering árfolyama hat és fél százalékkal, a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering négy és fél százalékkal zuhant. Estek a banki részvények is, a Hana Financial Group három százalékkal, a Shinhan Financial Group másfél százalékkal gyengült.

A tokiói és a szöuli tőzsdék zárásakor a hongkongi Hang Seng index 1,66, a sanghaji Composite 1,58, sencseni Composite 1,23, a tajvani Weighted 0,80, a szingapúri Straits index 1,08, a Kuala Lumpur-i KLCI 0,04, a jakartai Composite 1,38 százalék veszteséget mutatott.