KONFERENCIA EMLÉKEZETT WALLENBERGRE [email protected]

KONFERENCIA EMLÉKEZETT WALLENBERGRE

6. évfolyam 17. szám

[email protected]

2012. július 3. 

AZ OKTATÓI MUNKA HALLGATÓI VÉLEMÉNYEZÉSE

Ebben a tanévben is elkészült az oktatói munka hallgatói véleményezése az egyetemen.

A felmérést Koltai Júlia szociológus, az ELTE TTK csoportvezető adjunktusa végezte el. 

Egyetemünk  oktatóiról az összesített eredmények nagyon jó képet mutatnak.

Az összesített egyetemi átlag 4,6.

Ez azt jelenti, hogy  oktatóink munkáját hallgatóink igen magas színvonalúnak tekintik.

Ez a mutató a legtöbb  felsőoktatási intézmény  átlagát meghaladja.

 

OR-ZSE BESZÁMOLÓ

A MAZSIHISZ vezetősége az elmúlt héten meghallgatta Dr. Schőner Alfréd főrabbi, az OR-ZSE rektora beszámolóját az egyetem helyzetéről és jövőbeni terveiről. A vezetőség a beszámolót elfogadta.

Az egyetem vezetése a közeljövőben eljuttatja a MAZSIHISZ vezetéséhez az egyetem fejlesztéséről szóló elképzeléseket.

 

ZÁRÓVIZSGA JUDAISZTIKA ALAPSZAKON

 

2012. június 12-én, Lévai-Izsák Éva tett sikeres záróvizsgát egyetemünk judaisztika alapszakán.

A záróvizsga bizottság elnöke: Dr. Schőner Alfréd főrabbi, egyetemi tanár, az OR-ZSE rektora;

tagjai: Szántóné dr. Balázs Edit, dr. Lukács János, Dr. Oláh János, Dr. Peremiczky Szilvia és Zima András voltak.

A jegyzői teendőket Streitné Somkuti Vera látta el. A vizsgázó három tárgykörből: judaisztikából, zsidó művelődéstörténetből és zsidó történelemből vizsgázott, és védte meg sikeresen szakdolgozatát.

www.or-zse.hu/judaisztikavizsga2012-1.htm

ZÁRÓVIZSGA A ZSIDÓ KÖZÖSSÉGSZERVEZŐ SZAKON

 

2012. június 13-án, 5 végzős hallgató tett záróvizsgát a Zsidó Közösségszervező szakon. A vizsgabizottság elnöke Dr. Lang Tamás a Szlovákiai Zsidó Hitközség egyik vezetője volt, a kilenctagú bizottság munkájában részt vett Dr. Schőner Alfréd főrabbi, az OR-ZSE rektora.

A hallgatók közül legjobban Siklósi Vilmosné szerepelt.

www.or-zse.hu/kozossegszervvizsg2012-1.htm

ZÁRÓVIZSGA A ZSIDÓ LITURGIKA SZAKON

2012. június 14-én, csütörtökön két végzős hallgatónk adott számot tudásáról az öttagú vizsgabizottság előtt, melynek elnöki tisztét Dr. Kerekes Béla főkántor, az egyetem docense látta el.

www.or-zse.hu/litzarovizsg2012-1.htm

ZÁRÓVIZSGA KULTÚRATÖRTÉNET (MA) SZAKON

 

Június 18-án tette le végső vizsgáját a Kultúratörténet MA szak 4 végzős hallgatója. A bizottságok előtt kivétel nélkül mindannyian eredményesen bizonyították megszerzett tudásukat. Diplomamunkájukat sikeresen megvédték és ezzel kiérdemelték a Zsidó Kultúratörténész képesítést.

FELVÉTELI VIZSGÁK

A felekezeti szociális munkás képzésre 17 fő jelentkezett.

A felvételi bizottság tagjai: László Klára, Salamon Edit, Schőner Júlia és Komoly Judit voltak. A HÖK képviseletében Atzél Dániel jelent meg.
Valamennyi jelölt egy Prof. Csepeli György szociológus által összeállított, attitűdöt vizsgáló kérdőív kitöltésével kezdte meg a felvételi vizsgát.

 

A Liturgika szak 2012/2013. tanévének első évfolyamára 5 férfi felvételiző jelentkezett. Valamennyien a zsidó hitélet aktív résztvevői. Közülük négyen nyertek felvételt, egy jelentkező vendéghallgatóként kezdheti el tanulmányait.

A pótfelvételi időpontja: 2012. augusztus 30., csütörtök, 14.00 óra. Minden további érdeklődőt szeretettel várunk! (Dr. Kárpáti Judit)

 

 

ÉVZÁRÓ AZ OR-ZSE-N

 

2012. június 28-án, csütörtökön délelőtt volt az egyetem Doktori Tanácsának és a Rektori Tanácsnak ünnepélyes, évzáró és diplomaosztó nyilvános tanácsülése.

A magyar és az izraeli himnusz eléneklése után a Doktori Tanács nevében Dr. Lichtmann Tamás egyetemi tanár adta át Finta Szilviának a summa cum laude minősítésű PhD. diplomát, Dr. Steinerné Dr. Molnár Juditnak és Dr. Bábosik Zoltánnak a habilitációt bizonyító diplomát.

Ezután az Egyetem különböző szakjain végzett hallgatók kapták meg Schőner Alfréd rektortól a diplomájukat, illetve a végbizonyítványukat.

A végzett hallgatók nevében Siklósi Vilmosné kitüntetéses diplomás és Aranyosi Krisztina zsidó közösségszervező szakos hallgatók szóltak magyarul, illetve héberül.

Sommer László levezető elnök felkérésére az egyetem rektora beszámolt az elmúlt tanév eredményeiről és sikereiről. A friss diplomásokat Dr. Feldmajer Péter, a MAZSIHISZ elnöke köszöntötte, majd Dr. Domán István főrabbi részesítette őket rabbinikus áldásban.

A tanácsülés ünnepélyességét emelte Székelyhidi Hajnal operaénekes, aki Zucca: Rachém című dalát adta elő, zongorán kísérte Neumark Zoltán.

www.or-zse.hu/evzaro2012.htm

 

 

KÖNYVBEMUTATÓ

 

Megjelent Deutsch Gábor: ”…virágzik, mint a pálma…” című könyve, Glässer Norbert és Zima András előszavával. Bp. 2012. 371 p. Gabbiano Print Nyomda és Kiadó Kft.

A könyv bemutatója június 26-án, kedden délután volt az OR-ZSE Oktogonális termében.

Schőner Alfréd köszöntötte a szép számmal megjelent közönséget, és méltatta a szerzőnek az oktató, kutató és publikáló tevékenységét. 

Fekete László főkántor imája a könyv címére utalt. Ezután került sor arra beszélgetésre melyet Lichtmann Tamás professzor folytatott Deutsch Gáborral a könyv keletkezéséről, az interjúkról. Közben részleteket hallhattunk a kiadványból. A bemutatót Fekete László zárta.

 

 

MEGJELENT

 

– Remény, Zsidó társadalmi, közéleti, kulturális folyóirat

2012.15. évf. 1. sz. – 5772 Ijjár, Sziván, Tammuz, Áv.

Főszerk.: Benedek István Gábor,

Többek között egyetemünk oktatói – Gábor György, Szécsi József, Hrotkó Larissza, Deutsch Gábor cikkeivel.

 

– Hasznos Judit: Koreográfia rákra

Bp. 2012. 255 p. (Egyetemünk doktorandusz hallgatója)

 

 

BOTLATÓ KÖVEK BERLINBEN ÉS …

 

Többször beszámoltunk a berlini utunkról, amelynek egyik nem mellékes epizódja a városban lépten, nyomon elhelyezett botlatókövek szokása. A botlatókövek (Stolpersteine) Gunter Demning német szobrász alkotásai. A nácizmus áldozatai előtt tisztelgő, 10×10 centiméteres macskakőre rögzített réz emléktáblák, melyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek a járdába süllyesztve, s rövid időre megállítják az arra járót.

Botlatókövek Budapesten és több vidéki városban is megtalálhatók…

 

 

KONFERENCIA EMLÉKEZETT WALLENBERGRE

 

Az idei CODE (Conference on Democracy and Human Rights) június 28-án a Wallenberg emlékév jegyében zajlott. Több előadás is foglakozott személyével, sorsával. A többi panelek a multikulturalizmus, emberi jogok és előítéletek kérdéseit vizsgálta. Nemzetközi tudományos jelleget kölcsönzött az eseménynek számos külföldi előadó meghívása.

Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg a tanácskozást, amelyet diplomaták személyesen üdvözöltek.

 A vészkorszak erzsébetvárosi nyomait bemutató sétát hallgatónk Csutorka Orsi vezette. A konferencián egyetemünk oktatói Salamon Edit és Róbert Péter vettek részt.

 

A ZSINAGÓGA HÍREI

Szombat délelőtt ünnepi körülmények között hívta fel a Tórához Tóth Emil főkántor Hidvégi Györgyöt 90. születésnapja alkalmával.

Schőner Alfréd a zsinagóga rabbija köszöntötte a közösség régi hívét, bemutatva azt az értékes munkát, amit az ünnepelt a zsidó közösségek érdekében kifejtett.

Az istentiszteletet követő kiduson a közösség tagjai közül Halmos Gábor köszöntötte az ünnepeltet, aki visszaemlékezésében életének néhány eseményével mutatta be a zsidó vallás és valláskultúra iránti elkötelezettségét.

 

Hetiszakasz:       Bálák  (Mózes IV. 22.2-25.9)

or-zse.hu/hit/hitelet22b.htm

 

Háftárá:              Vöhájá sőérit Jáákob (Michá 5:6-6:8)

or-zse.hu/haftarak/balak_2010.htm

    

Péntek esti gyertyagyújtás Budapesten:         20:25 órakor

 A Sábát kimenetele Budapesten:                   21:43 órakor

 

Ezen a héten befejeződött a 2011/2012-es tanév, megkezdődik a nyári szünet.

Minden kedves olvasónknak jó pihenést, feltöltődést kívánunk a nyáron! Legközelebb – im jirce HáSém – szeptemberben jelentkezünk.

Sábát Sálom! Gut Sábesz!

שבת שלום

Szántóné dr. Balázs Edit