A holokausztkonferencián méltányolták a magyar erőfeszítéseket az antiszemitizmus leküzdésében

A holokausztkonferencián méltányolták a magyar erőfeszítéseket az antiszemitizmus leküzdésében

Prőhle: sikeres a Wallenberg-kiállítás és a holokauszt-tananyag

Méltatták a magyar Wallenberg-kiállítást és jelentős elismerést kapott a holokausztoktatási program a belgiumi Mechelenben 2012. június 28-án tartott nemzetközi konferencián, amely a magyarországi antiszemitizmussal is foglalkozott – nyilatkozta a magyar küldöttséget vezető Prőhle Gergely helyettes államtitkár.

A holokausztkonferencián méltányolták a magyar erőfeszítéseket az antiszemitizmus leküzdésében, de nem hallgatták el azokat a jelenségeket sem, amelyek „aggodalomra adnak okot”. A Nemzetközi Együttműködés a Holokauszt Oktatásért – Emlékezés és Kutatás Munkacsoport (ITF) nevű szervezet tanácskozása kapcsán a helyettes államtitkár elmondta, hogy méltatták a második világháború alatt több ezer magyarországi zsidó mentésében oroszlánrészt vállalt Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából a Külügyminisztérium által készített kiállítást, amelyet a világ számos nagyvárosában bemutatnak, kiemelték továbbá a kiállítás megnyitója alkalmából 2012 januárjában elmondott külügyminiszteri beszédet.

Prőhle Gergely kitért arra, hogy a Wallenberg-év alkalmából a Külügyminisztérium támogatásával jött létre a budapesti Zachor Alapítvány és az amerikai Shoa Institute közös programja, a holokauszttúlélők, valamint Wallenberg barátainak és munkatársainak visszaemlékezésén alapuló tananyag.

A Mark Weitzman, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója által ismertetett országjelentés Prőhle Gergely szerint kiegyensúlyozott képet mutatott be Magyarországról.

A 31 tagországot tömörítő ITF idei elnöke Belgium, ezért a flamand kisváros, Mechelen a fórum házigazdája. A találkozó azért fontos – fejtette ki a helyettes államtitkár – mert „a holokauszt tanításának közös metodikájáról van szó, arról, hogyan kezeljék a majdnem minden tagországban meglévő negatív jelenségeket, milyen lépéseket tegyenek ezek ellen a társadalompolitika különféle szegmenseiben”. Az ITF nem szankcionál, deklarál, viszont nagy figyelmet szentel a nemzeti oktatási programoknak.