Washingtoni gratuláció és elvárások az egyiptomi elnökválasztás győztesének

Washingtoni gratuláció és elvárások az egyiptomi elnökválasztás győztesének
– Az Egyesült Államok gratulál Mohammed Murszinak az egyiptomi elnökválasztáson elért győzelméhez, valamint az egyiptomi népnek azért, hogy elérte ezt a mérföldkövet a demokráciához való átmenetben – szögezi le a Fehér Ház szóvivőjének vasárnap kiadott közleménye, amely egyúttal megfogalmazta az új államfővel kapcsolatos amerikai elvárásokat is.

Az állásfoglalás értelmében Washington a kölcsönös tisztelet alapján kész együttműködni Murszi megválasztott elnökkel annak érdekében, hogy előmozdítsa Egyiptom és az Egyesült Államok számos közös érdekeltségét.
„Úgy gondoljuk, fontos, hogy Murszi megválasztott elnök ebben a történelmi időszakban lépéseket tegyen a nemzeti egység előmozdítása érdekében azáltal, hogy valamennyi pártot bevonja az új kormány megalapításáról folytatott tárgyalásokba” – írta a Fehér Ház szóvivője.
Közleményében fontosnak nevezte, hogy az új egyiptomi kormány megvédelmezze az egyetemes értékeket, és tiszteletben tartsa az összes egyiptomi állampolgár – köztük a nők, a kopt keresztények és a többi vallási kisebbség – jogait.
„Az Egyesült Államok az összes féllel együtt kíván működni a régóta fennálló partnerségünk fenntartásában, miközben Egyiptom megszilárdítja demokráciáját” – hangzott a közlemény, amely méltatta mind a választási bizottságnak, mind a fegyveres erők legfelsőbb tanácsának a szabad választások lebonyolításában játszott szerepét.
„Hisszük, létfontosságú, hogy az egyiptomi kormány továbbra is betöltse Egyiptom pillér-szerepét a térségbeli béke, biztonság és stabilitás kérdésében” – írta az amerikai elnöki szóvivő, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is az egyiptomiak oldalán fog állni.