Magyarországot ki fogjuk szabadítani az adósságcsapdából

A magyar mezőgazdaság akkor lesz sikeres, ha a kisbirtok megerősödik, a középbirtok uralkodóvá válik, a nagybirtok pedig kiegészítő elemmé szorul vissza – fogalmazott Orbán Viktor hétfőn az azonnali kérdésekben a parlamentben. Ugyanitt a miniszterelnök Volner János jobbikos képviselő kérdésére adott válaszában kijelentette: 2010 között a megszorítások lényegében tönkretették hazánkat, és „csak a kétharmados erővel tudtuk visszarántani az országot a szakadék széléről”.

A szocialisták politikai és szakmai meggyőződése, hogy Magyarországon csak akkor lehet sikeres a mezőgazdaság, ha nagybirtok keretei között zajlik. A mi meggyőződésünk ezzel szemben az, hogy a magyar mezőgazdaság akkor lesz sikeres, ha a kisbirtok megerősödik, a középbirtok uralkodóvá válik, a nagybirtok pedig kiegészítő elemmé szorul vissza – fogalmazott Orbán Viktor. A kettőnk közötti vita, bár látszólag konkrét ügyekről szól, valójában a nagybirtok és a középbirtok vitája. Ez a nézetkülönbség érhető tetten a földbérleti pályázatoknál is – válaszolta Gőgös Zoltánnak (MSZP).

A kormány arra törekedett, hogy a helyben lakók jussanak földhöz, maximum 1200 hektár terület lehet egy kézben a korábbi magánföldekkel egyetemben, állattartás is elő van írva – vázolta a miniszterelnök, emlékeztetve: korábban nem voltak ilyen előírások. Felidézte: a szocialisták kormányzása alatt megkötött bérleti szerződések közül számos 0 és 100 forint közötti aranykoronánkénti bérleti díjat írt elő, most a közkassza javára egységesen 1250 forintot kell fizetni bérlőknek aranykoronánként. Ahol korábban egy bérlő volt, most 20-35 bérlő kapott lehetőséget. Ez a mi politikánk, és ezt kívánjuk folytatni a jövőben is – szögezte le Orbán Viktor.

 

 

 

Viszontválaszában a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a földtörvény hamarosan benyújtásra kerül, és az majd egyértelműen definiálni fogja, hogy mit tekinthetünk nagy-közép és kisbirtoknak. Ami a szűkebb pátriámat illeti, azt tudom mondani Önnek, hogy korábban egy csoport tartotta kezében a földet, most pedig 36-an bérelnek földet a környékünkön – válaszolta az MSZP-s képviselőnek.

Orbán Viktor felhívta Gőgös Zoltán figyelmét arra, hogy a kommunista politika kézikönyvébe az van írva, hogy ha olyat tettél, ami védhetetlen, akkor vádold meg vele az ellenfeledet. Ennek az esetével állunk szemben – fűzte hozzá.

Tisztelettel kérem a vidéki embereket, hogy támogassák a kormány törekvéseit, segítsék a munkámat, és egyben biztatom a vidékfejlesztési minisztert, hogy folytassa a megkezdett munkát, de haladjon gyorsabban a pályázatok kiírásával, és elbírálásával is – zárta szavait Orbán Viktor.

 

 

 

„Szakítottunk a rossz gyakorlattal”

Megszorítások helyett megpróbáltuk újjászervezni az országot – jelentette ki Orbán Viktor Volner János jobbikos képviselő azonnali kérdésére adott válaszában. Mint mondta, 2002 és 2010 között a megszorítások lényegében tönkretették hazánkat, és „csak a kétharmados erővel tudtuk visszarántani az országot a szakadék széléről”. Második fontos lépésként bevezettük a méltányos tehermegosztás politikáját, és szakítottunk azzal a rossz gyakorlattal, hogy a válság vagy a rossz kormányzati döntések mindenkori terhét teljes egészében az emberekre hárították át, miközben megkímélték a bankokat és a multikat – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. A közhivatalokban bevezettük a bérplafont, megfeleztük a politikusok számát az önkormányzatoknál, és 2014-től már az országos politikában is; az állami cégeknél radikálisan csökkentettük az igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagok számát, átszerveztük a nyugdíjrendszert, az oktatási, az egészségügyi, a szociális és a közigazgatási rendszert – sorolta.

Hozzátette: az eredmény az, hogy hazánk államadóssága csökkent, a hiány 2001 után először ismét 3 százalék alatt van. Ezzel összefüggésben megjegyezte: ez így lesz 2012-ben és az unió szerint 2013-ban is.

 

 

 

A kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy ma 80 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor, és 200 ezer olyan honfitársunk van, aki segély helyett Start-munkaprogramból él.

Orbán Viktor viszontválaszában kiemelte: a kormányzás megkezdésekor személy szerint két dolgot vállalt. Az első dolog, hogy Magyarországot ki fogjuk szabadítani az adósságcsapdából; ideértve az államot, a családokat, a devizahiteleseket – emlékeztetett. A másik dolog, amit vállaltam az, hogy Magyarországon mindenki, aki dolgozni akar, dolgozhat, és megéri dolgozni, mert munkából meg lehet élni – fűzte hozzá. A kormányfő hangsúlyozta, ennek érdekében végzi minden nap a munkáját. Ha jól értem, ön sem vár tőlem mást; nem tudom, csak megismételni: kérem, támogassa ebbéli törekvéseimet – intézte szavait Volner Jánoshoz a kormányfő.

„Az egyenes beszéd híve vagyok”

Orbán Viktor Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetőjének azonnali kérdésére adott válaszában úgy fogalmazott, az ellenzéki képviselő részéről konkrét kérdés nem hangzott el, ezért felolvasta Jávor Benedek írásban benyújtott kérdését, miszerint: „Milyen országban akarunk élni – kaszárnyakapitalizmus, vagy tudásalapú társadalom?” Egy kiváló filozófus szerint, aki nagyon hosszú és nehezen érthető szavakat használ, az vagy el akarja terelni a figyelmet valamiről, vagy nem tudja mit akar mondani – reagált a kérdésre a miniszterelnök. Az egyenes beszéd híve vagyok. Fölfogásom szerint Magyarország a tudás földje, a magyar észjárás, találékonyság és a tanulékonyság a legfőbb erőforrásunk. Így volt ez mindig is és így van ma is – szögezte le a kormányfő.

A mi célunk, hogy a magyarok jó szellemi képességeiket valóban kamatoztatni tudják a kiélezett gazdasági versenyben – folytatta Orbán Viktor, aki szerint ma rengeteg az állástalan diplomás, de „ez se nekik nem jó, se az országnak”. Rámutatott, a jelenlegi kormányt megelőző oktatási rendszer tömegével termelte ki a piacképtelen tudással rendelkező embereket. Hangsúlyozta, olyan sikeres magyar embereket szeretnének képezni, akik a 21. század kiélezett gazdasági versenye közepette akár a legnagyobb gazdaságokkal rendelkező országokkal, Brazíliával, Kínával, az Amerikai Egyesült Államokkal szemben is megállják a helyüket. Mint mondta, azért újították meg az oktatási rendszert, hogy az állam az adófizetők pénzéből csak olyan képzéseket támogasson, amelyekkel el is lehet helyezkedni és sikeressé is lehet válni.Ezzel összefüggésben megemlítette, a Nemzeti Konzultációban visszaküldött közel egymillió százezer válasz egyértelműen állást foglalt amellett, hogy csak munkahelyeket eredményező képzéseket támogassanak közpénzből.

„Tisztelem és érékelem ezeket az embereket”

Orbán Viktor viszontválaszában ismertette: Magyarországon 2012. márciusának végén 45.524 betöltetlen álláshely volt; főleg kétkezi munkásokból volt kevés. Ez nem maradhat így – szögezte le a kormányfő. Elmondta, úgy látja, akármerre is fejlődik a világ, nem lesz mindenkiből kutatólaboratóriumi munkatárs. Vannak és mindig is lesznek olyan alacsony képzettségű, de becsületes emberek, emberek, akik fizikai munkából fognak megélni. Én tisztelem és értékelem ezeket az embereket, szívesen állok ki mellettük és szívesen segítem őket ott, ahol és amennyire tudok, és ezt elvárom a kormánytól is – zárta mondandóját a miniszterelnök.