Schmidt Mária, a THM főigazgatója az Európa szerencséje című,

Idősebb George Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke történelmi teljesítményéről rendeztek nemzetközi konferenciát szombaton Budapesten; a tanácskozáson az elnöknek a közép-kelet-európai rendszerváltozásokban játszott szerepét méltatták az előadók.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az Európa szerencséje című, a múzeum és a Konrad Adenauer Alapítvány által rendezett konferencián kiemelte: értékvezérelt, elkötelezett, hívő ember volt, aki meg volt győződve arról, hogy minden embernek joga van a szabadsághoz, és minden nemzetnek jár a nemzeti önrendelkezés joga.

George Bush jó munkát végzett, a kommunizmus alulmaradt a szabadsággal vívott több mint hétévtizedes harcában, a Szovjetunió kimúlt, és helyére szabad népek, szabad országok léptek. Az egykori amerikai elnök felkészítette a világot arra, hogy a XXI. századba lépve a XX. század terheitől, utópikus gondolkodásától megszabadulva nézzen szembe az új feladatokkal – mondta Schmidt Mária.

A főigazgató felidézte az amerikai elnök magyarországi látogatását, és azt mondta: George Bush a szabadságról beszélt, arról, hogy ezúttal mellettünk állnak. Maga a tény, hogy idelátogatott, azt jelezte, felkerültünk a térképre. Bush felismerte, hogy az eseményeket már nem a párt vezetői, hanem a türelmetlen és eltökélt ellenzéki vezetők határozzák meg. Egyértelművé vált, hogy a pártállam felett megkezdődött a visszaszámlálás – mutatott rá.

Gyorsan követték egymást a történések 1989-ben – idézte fel a történész előbb a lengyelországi, majd a magyarországi eseményeket, így a vasfüggöny lebontását, a kelet-német menekültek átszivárgását Ausztria felé, majd a máltai tárgyalásokat. 1989 őszén nem csak beköszöntött a szabadság és a demokrácia Kelet-Európában, hanem átsöpört rajta – emlékeztetett az elnök szavaira, majd hozzátette: ha George Bush nem állt volna a német nép mellé, a német egység sem jöhetett volna létre.

Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodavezetője a tanácskozáson a volt amerikai elnöknek a német egység megteremtésében játszott szerepét méltatva kiemelte: Németországban megszűntek a határok, lehullt a fal. George Bush-nak hálával tartoznak, ő valóban szívből harcolt a német egységért – mondta. Az irodavezető szerint fontos emlékezni a történelem egyes eseményeire, hogy az ismereteket tovább tudják adni a fiatalabb generációknak. Hozzátette: azt tapasztalja, a fiatalok közül nagyon kevesen tudják, hogy mi történt a közelmúltban, és nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy a múltnak milyen következményei vannak.

A szabadság az emberek alapvető joga, ami nélkül az ember elképzelhetetlen, ezért azonban küzdeni kell, és „el kell érni” – fogalmazott. Kitért II. János Pál pápa szerepére is, és felidézte az egyházfő híressé vált szavait: „Ne féljetek!”.

Norman Stone brit történész azt mondta, nem érti, a „politikatudósok” akkoriban miért nem látták az események menetét, azt, hogy a kommunizmus összeomlás előtt áll. A történész – aki Margaret Thatcher korábbi brit kormányfő külügyi tanácsadója és beszédírója volt – megjegyezte azt is: nem tudja, miniszterelnöke miért ellenezte a német egységet. Rosszul ítélte meg a helyzetet – fogalmazott.