„HA TUDNI AKAROD, HOGY EGY NEMZET MENYIRE BECSÜLI MEG MULTJÁT, NÉZD MEG TEMETÖJÉT”

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök síremlékét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A síremlék felavatása katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint történt

„Mádl Ferenc az életét adta a szabadságért”

Az eseményen részt vet Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Kövér László Házelnök.Az eseményen  részt vett Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Kövér László Házelnök is. .

 „HA TUDNI AKAROD, HOGY EGY NEMZET MENYIRE BECSÜLI MEG MULTJÁT, NÉZD MEG TEMETÖJÉT”

A tavaly júniusban elhunyt Mádl Ferenc síremlékét a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 28-as számú parcellájában avatták fel. A katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint zajlott. A volt köztársasági elnök előptt a kormynfő Orbán Viktor miniszterelnök a következőképpen tisztelgett. 

 

 www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=13304

 

A siremléket Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg.

„Adja Isten, hogy példája ma is sokakat megszólítson”

A Mádl Ferenc síremlékét megáldó Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszédében azt kérte, „adja Isten, hogy (a néhai köztársasági elnök) példája ma is sokakat megszólítson, hogy ez a művészi síremlék felkiáltójel is legyen: nyitott szívvel és emelt fővel vállaljuk értékeinket, ne vesszünk el a hétköznapi hangzavarban, ne ragadjon el minket a forgószél, mint a száraz levelet, hanem álljunk szelíden, szilárdan, szótlanul is beszélve, mint ez az emlékmű az embernek és magyarnak oly kiváló Mádl Ferenc elnök úr sírja fölött”.

 

 

 

Az egyházi vezető úgy emlékezett a volt köztársasági elnökre, mint akivel jó volt beszélni, hallgatni bölcs megjegyzéseit, átvenni bizakodását nehéz helyzetekben is, érezni azt a szimpátiát és segítőkész jóakaratot, amely személyéből áradt. Öröm volt megtapasztalni derűs, nyitott, tágas hazaszeretetét. Felemelő volt látni hitének megvallását, mindenki iránti megbecsülését, önmagának, örökségének, meggyőződésének vállalását – sorolta, hangsúlyozva, hogy építő és bátorító volt az a mesteri tudás és az az őszinte tisztelet is, amellyel a jogot kezelte.

 

 

 

Az avatáson – amely nem volt sajtónyilvános, de a Magyar Televízió m1 csatornája közvetítette az eseményt – Áder János és Orbán Viktor mellett jelen volt például Sólyom László és Schmitt Pál, volt köztársasági elnökök, Kövér László házelnök és a kormány több tagja.

 

 

 

Az 1931-ben született Mádl Ferenc 1990 és 1993 között tárca nélküli miniszter, 1993-94-ben művelődés- és közoktatási miniszter, 2000 és 2005 között pedig a Magyar Köztársaság elnöke volt. Mádl Ferenc 2011. május 29-én hunyt el, június 7-én helyezték örök nyugalomra a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

 A letisztult vonalú, modern síremléket Mádl Dalma asszony és Áder János köztársasági elnök leplezték le.

A síremléket Dr. Almási Balázs, tervei alapján Dr Fogarasi Katalin vezetésével Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság készíttette. Egy 21. századi modern síremlék letisztult vonalak nemes anyagokból készült gránit és üveg felhasználásával

 

„HA TUDNI AKAROD, HOGY EGY NEMZET MENYIRE BECSÜLI MEG MULTJÁT, NÉZD MEG TEMETÖJÉT”