Csaknem száz halott: nemzetközi felháborodás a szíriai mészárlás miatt

Csaknem száz halott: nemzetközi felháborodás a szíriai mészárlás miatt

Elítélte a szíriai mészárlást az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország. A hulai tüzérségi támadást követően az ENSZ-főtitkár felszólította Damaszkuszt: vonja felelősségre a vérfürdő elkövetőit.

Több ország felháborodásának adott hangot szombaton, miután kiderült, hogy a szíriai hadsereg tüzérségi támadásában közel száz ember meghalt, és több százan megsebesültek a Homsz melletti el-Hulában.

Ellenzéki aktivisták szerint a tavaly március óta zajló kormányellenes tüntetések során ez volt az egyik legvéresebb kormányzati támadás – áprilisban egyébként a felek Kofi Annan ENSZ-különmegbízott közvetítése nyomán fegyverszünetet kötöttek, azt azonban egyik fél sem tartja be.

A tüzérségi támadást a többi között – a „lehető leghatározottabb módon” – elítélte Ban Kimun ENSZ-főtitkár, valamint Kofi Annan. „Ez a brutális bűncselekmény, illetve az erőszak aránytalan alkalmazása a nemzetközi jog, valamint a szíriai kormányzat ígéreteinek – miszerint felhagy a nehézfegyverzet, illetve az erőszak minden formájának alkalmazásával a lakott területeken – botrányos megsértése. Ennek a bűncselekménynek az elkövetőit felelősségre kell vonni” – fogalmazott az ENSZ-főtitkár, valamint Kofi Annan a közös közleményükben.

Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere szintén elítélte a támadást. „Be kell azonosítani és felelősségre kell vonni az elkövetőket. Az Egyesült Államok a továbbiakban is együtt fok működni a nemzetközi közösséggel, hogy fenntartsák a nyomást Asszadon (Basár el-Asszad, Szíria elnöke), valamint környezetén, mert a gyilkossággal és félelemmel fenntartott hatalmuknak vége kell, hogy érjen” – bírálta éles szavakkal a szíriai kormányzatot az amerikai diplomácia vezetője.
A YouTube videó megosztó portálra a napokban olyan felvételek kerültek fel, amelyeken gyerekek véres holttesteit lehet látni. A feltöltő szerint a videót pénteken, Hulában rögzítették, a kormányerők támadását követően.

A vérontás ismét megkérdőjelezi azt, hogy eredményre vezethet-e a nemzetközi közösség által forszírozott „politikai megoldás”, amelynek egyik kulcsfontosságú fejezete volt, amikor Kofi Annan közvetítésével a felek aláírták a fegyverszünetet, valamint a damaszkuszi rezsim beleegyezett az úgynevezett hatpontos béketerv végrehajtásába.

„Az ENSZ katonai és civil megfigyelői elutaztak Hulába, és több mint 32 olyan kisgyermek holttestét számolták össze, akik 10 évesnél fiatalabbak voltak. Ezen kívül eddig 60 felnőtt holttestre bukkantak” – közölte az ENSZ szíriai megfigyelő missziójának a vezetője, Robert Mood dandártábornok. Hozzátette: a megfigyelők igazolták, hogy a támadásban tüzérségi, valamint harckocsi ágyúkat vetettek be.

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint „szabályszerű mészárlást” hajtott végre Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje Hulában. Rámi Abderrahmán, az OSDH vezetője tétlenséggel vádolta a történtektől nem messze, Homszban állomásozó fegyvertelen ENSZ-megfigyelőket. A hadsereg délben indította az első támadásokat Húla ellen, az ENSZ-megfigyelők ennek ellenére nem reagáltak – mondta. Ahogy beszámoltunk róla, az Amnesty International is tétlenséggel vádolja a nemzetközi szervezetet, legfrissebb jelentésük szerint az ENSZ többé nem alkalmas a feladata betöltésére, és egyre jobban fölöslegessé válik a globális béke fenntartásában. A jelentést a Szíriával kapcsolatos események miatt írtak.