„A zsidók beleszületnek a vallásba”

„A zsidók beleszületnek a vallásba”

2012. május 24. 14:22 , Legutóbb frissítve: 2012. május 27. 17:32 TEOL/Wessely Gábor
Dombóvár | Izrael magyarországi nagykövete, Ilan Mor nemrég Dombóváron járt. Ott beszélgettünk vele, hazai és nemzetközi közéleti és hitéleti kérdésekről.

 
 

Számos program várta Dombóváron az izraeli nagykövetet. Ilan Mor majdnem egy egész napot töltött a városban. Előadást tartott az Illyés Gyula Gimnáziumban, koszorúzott a Holokauszt Emlékműnél, megnyitotta a zsidók menekülését a háborús időkben segítő diplomatákról szóló kiállítást, találkozott a város, az egyházak, a cigány kisebbség és a civil szervezetek vezetőivel. Sajtótájékoztatót is tartott, melyen – egyebek között – hitéleti kérdésekre is válaszolt.

 

Ilan Mornak tetszettek Dombóvár rendezett utcái, gondozott parkjai. Az izraeli nagykövetre gazdag program várt a városban (Fotó: Kiss Albert)Ilan Mornak tetszettek Dombóvár rendezett utcái, gondozott parkjai. Az izraeli nagykövetre gazdag program várt a városban (Fotó: Kiss Albert)

 

– A Magyarországról Izraelbe áttelepült író, Efrájim Kishon visszaemlékezésében olvasható, hogy eleinte milyen nehezére esett a rendszeres hitgyakorlás. Zsidó volt ő Budapesten is, de Jeruzsálemben ugye egészen más zsidónak lenni?
– A zsidók beleszületnek a vallásba. Itt nem arról van szó, hogy valaki vagy megtér, vagy nem. Arról viszont lehet szó, hogy ki, hogyan értelmezi az ószövetséget. Többféle irányzat van, az egészen konzervatívtól a modernebbig. Mindennapos hitgyakorló én sem vagyok, de ettől még teljes mértékben zsidónak érzem magam. Annak születtem.

– A humort szereti? Mert Kishonnak ez volt az erőssége…
– Természetesen szeretem. Ez segít a mindennapok nehézségeit elviselni. Nem tartozom azok közé a diplomaták közé, akik állandóan komoly, gondterhelt arccal járnak-kelnek a világban.

– A magyarországi zsidók helyzetét milyennek látja?
– A közösség nagy része nem vallásgyakorló. Az asszimilációra törekednek, nem az elkülönülésre. Vannak gondjaik, mert az utóbbi időben felszínre kerülnek olyan problémák, amelyek körül, a rendszerváltás előtt nagy volt a csend.

 

– Hogyan lehetne oldani a feszültséget?
– A békesség megteremtésére, a másként élők, gondolkodók elfogadására kell fektetni a hangsúlyt. Ezért is örülök, hogy dombóvári programomban szerepelt a különböző felekezetek lelkészeivel és a roma kisebbségi vezetőkkel való találkozás. Összességében pedig azért dolgozom, hogy Izrael mosolygósabb arcát is megismerjék a magyarok, megismerje a világ. Ne csak az arab-izraeli konfliktusok kapcsán emlegessék, hanem tudjanak a kultúrában, a tudományban, a sportban elért eredményeiről is!

– Megítélése szerint milyen erkölcsi állapotban van ma a világ? A Holokauszt kapcsán szokták mondani: azért kell gyakran emlegetni, hogy ne ismétlődjön meg. Megismétlődhetne?
– Ezen a földrészen nem fog megismétlődni. De nem ülhetünk karba tett kézzel, mert megint ébredeznek olyan erők, néhány országban, amelyek mindenkire nézve veszélyesek. Ellenségeskedők, tagadják a Holokausztot. Ha hajlandók meghallgatni bennünket, meg kell ismertetnünk velük az előítélet, a gyűlölet az antiszemitizmus, a romaellenesség következményeit. Ebben az egyházak is sokat segíthetnek, hisz mindegyik a békét hirdeti.

 

Több földrészen teljesített diplomáciai szolgálatot

Ilan Mor tavaly szeptember óta Izrael budapesti nagykövete. Korábban számos helyen teljesített diplomáciai szolgálatot: Németországban, Afrikában, Kínában és Amerikában is. Magyarországon jól érzi magát. Édesapja Romániában, édesanyja Lengyelországban született. Úgy érzi, megtalálja a hangot az e térségben élőkkel. Szeretné, ha Izrael más arcát is megismernék a magyarok – a tudományt, a kultúrát, a sportot –, s nemcsak a közel-keleti konfliktusok kapcsán emlegetnék.

 

F:teol.hu/tolna/kozelet/a-zsidok-beleszuletnek-a-vallasba-444075