Több ezer diák fedezte fel Budapest titkait

Több ezer diák fedezte fel Budapest titkait

A zuglói Herman Ottó Általános Iskola diákjai nyerték a „Budapest titkai – a múlt útvesztői” címen tavaly májusban indított kulturális tájékozódási versenysorozatot. A Millenárison megrendezett keddi eredményhirdetésen korosztályonként is megjutalmazták a TÁMOP 3.2.11/10/1 KMR keretében nyertes komplex program legeredményesebb csapatait.

 

A „Budapest titkai – a múlt útvesztői” programsorozat a kultúra legnemesebb értékeit kívánta közel hozni a nagyobbrészt hátrányos helyzetű gyerekekhez a sport sajátos eszközeivel. Az ötlet kidolgozói: a szabadidősport legismertebb hazai módszertani szervezete, a Zöldpont Egyesület és Szerkesztőség, a Budapesti Tájfutó Szövetség és a Zöldgömb Sport Klub.

 

A rendezvénysorozat arra a pedagógiai felismerésre épített, hogy a mai kisdiákok és kamaszok főként olyan szellemi kihívásokkal szeretnek szembenézni, ahol változatos, látványos környezetben szabadon mozoghatnak a kulturális kincsek között. A versenyeken nemcsak a tájékozódás és különösen a városi tájékozódási futás alapjait gyakorolhatták a fiatalok, hanem a csoportos közös versenyzés varázsát is megtapasztalhatták. Ismereteiket tájékozódási szakkörökön és a legnépszerűbb kulturális intézményekbe visszatérve úgynevezett tematikus napokon mélyítették el.

 

Tizenhárom iskola csapatai vettek részt a programsorozatban, a versenyeken több mint ötezer nevezést rögzítettek a szervezők. Az elmúlt egy évben a diákok eljutottak a Városligetbe, a Közlekedési Múzeumba, a Vajdahunyad várba, a Nemzeti Színházba, a MÜPA termeibe, a Ludwig Múzeumba, a mostani tanévben rácsodálkoztak a Margitsziget kincseire, fejet hajtottak a Fiumei úti Sírkertben nyugvó nemzeti nagyságok előtt és eljutottak a Budai Várba, ahol a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár kincseivel ismerkedtek, tavasszal pedig ellátogathattak az Állatkertbe is. A Millenárison megrendezett eredményhirdetés előtt a legjobbak bejutottak a Csodák Palotájába.

 

Az iskolai csapatok összesített eredményei alapján a legjobb teljesítményt a zuglói Herman Ottó Általános Iskola diákjai érték el. A legkisebbek versenyében ők végeztek az első három helyen, az 1-4. osztályosok győztes csapatának tagjai: Kata Mihály, Nagypál Ádám,Németh Péterés Várbíró Benedek. Az 5-6. osztályosok között a leggyorsabb és a feladatok megoldásában is legügyesebba Szemere PálÁltalános Iskola Bozsik Benedek, Ősz Farkas Kincső és Ylmaz Zeliha alkotta csapata volt. A 7-8. osztályos „Szemerések” is kitettek magukért, ebben a korosztálybana Fazekas Tibor, Kovács Márk és Varga Ádám összeállítású csapatuk végzett az élen. Az összesített versenyben ez az iskola lette a második, míg a harmadik helyen a Fővárosi Önkormányzat Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégiumának diákjai végeztek. A középiskolások között sokan már egyedül indultak, így a nyertes is az önállóan versenyző Budai Attila lett, aki a Váci Mihály Kollégium szervezésében vett részt a programokon.

 

A diákok és a pedagógusok is azt hangsúlyozták a több mint 340 kisebb-nagyobb pedagógiai rendezvényt tartalmazó sorozat zárásakor, hogy olyan kulturális intézményekbe, helyszínekre juthattak el a program szervezőinek segítségével, ahol többségük még soha nem járt korábban.