A kormányerők öt áldozatukkal, köztük egy nővel egy Hama tartománybeli faluban végeztek.

9 ember – köztük hét civil – vesztette életét vasárnap Szíriában a hatóságok megtorló akcióiban, valamint a kormányerők és a dezertált katonák összecsapásaiban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű jogvédő szervezet (OSDH).

Eközben a felkelők oldalára átállt Rijád el-Aszaad ezredes, a Szabad Szíria Hadsereg parancsnoka egy lapnyilatkozatban azt állította, hogy a damaszkuszi rezsim összejátszik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

A kormányerők öt áldozatukkal, köztük egy nővel egy Hama tartománybeli faluban végeztek. Más források szerint viszont legalább heten vesztették életüket a szunniták lakta települést páncélos támogatással megrohamozó katonák támadásában.

A Damaszkusztól 40 kilométerre lévő Dmejrben egy úttorlasznál egy civilt lőttek le kormánykatonák, a fővárostól 17 kilométerre levő Dumában pedig egy mesterlövész végzett ugyancsak egy civillel. A Helyi Egyeztető Bizottságok (LCC) elnevezésű, a rendszerellenes megmozdulásokat összefogó szervezet arról számolt be, hogy harckocsik és nehézfegyverekkel lőtték a települést, ahol az éjszaka a Basár el-Aszad elnökhöz hű katonákkal vívott harcban elesett egy felkelővezér.

Deir-Ezzór tartományban pedig egy dezertált tiszt vesztette életét kormánykatonák rajtaütésszerű támadásában.

Az OSDH adatai szerint mintegy 900 ember, köztük 700 civil vesztette életét erőszakcselekményekben Szíriában április 12. óta, amikor hatályba lépet a tűzszünet, amelynek az ellenőrzésére az ENSZ már 176 fegyvertelen megfigyelőt küldött a közel-keleti arab országba.

A dezertált szíriai katonák élére állt Aszaad ezredes az Ar-Rad című kuvaiti lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy ha az al-Kaida valóban jelen van Szíriában, az csakis a szíriai hírszerzéssel való együttműködésnek tudható be. „Tudomásunk van arról, hogy a szíriai rezsin az összekötő szerepét játszotta Irakban az al-Kaida és más szervezetek között, és azt is tudjuk, hogy az al-Kaida elemei kapcsolatban állnak a szíriai légierő felderítő szolgálataival” – mondta az ezredes a terrorszervezet lehetséges szíriai jelenlét kapcsán. Emellett úgy vélte a damaszkuszi rezsim állt a csütörtökön Damaszkuszban elkövetett, 55 emberéletet követelő kettős robbantásos merénylet mögött, és nemzetközi vizsgálatot kért.

A damaszkuszi terrorcselekmény elkövetőjeként egy magát Al-Noszra Frontnak nevező, eddig ismeretlen csoport adott hírt magáról.