Feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyészség

Székhelyi-ügy – Feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyészség

 Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Heves Megyei Főügyészség a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) feljelentése kapcsán, amelyet azért tett a szervezet, mert – egy hangfelvétel szerint – az egri önkormányzat zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt – tájékoztatta a főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Konkoly Thege László közölte: postai úton megérkezett hozzájuk a Mazsihisz feljelentése, amelyben közösség elleni izgatás miatt kérik a nyomozás elrendelését, illetve felvetik a hivatali visszaélés lehetőségét is.
A főügyészség feljelentés-kiegészítési eljárást rendelt el, amelyre 15 nap áll rendelkezésre. Ezt követően döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást – tette hozzá.
Elmondta: a feljelentés-kiegészítési eljárás keretében megvizsgálják azokat a körülményeket, amelyek miatt Székhelyi József nem lépett fel 2011. július 16-án, egy Egerben megrendezett fesztiválon és beszerzik annak a 2011. szeptember 21-i önkormányzati ülésnek az eredeti hangfelvételét és jegyzőkönyvét, amelyen a Mazsihisz által kifogásolt kijelentés elhangzott.
A feljelentés-kiegészítési eljárás csütörtökön indult meg – mondta Konkoly Thege László.
A Mazsihisz kedden közölte az MTI-vel, hogy feljelentést tesz az ügyben. A közlemény szerint a nyomozás elrendelését azért kérik, mert a faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország alaptörvényét, és egyebek mellett a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját veti fel.
Hozzátették: annak, hogy egy magyar város vezetése faji alapú megkülönböztetést alkalmazott, nemcsak politikai, hanem jogi következményei is kell hogy legyenek.
A szövetség szerint a stop.hu-n hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvétel is bizonyítja, hogy Egerben a múlt év őszén azért nem engedték fellépni a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatóját, mert „büdös zsidónak tartották”. Állásfoglalásuk szerint „egy modern demokrácia nem tűrheti el, a helyi közhatalom birtokosai személyi döntéseiket annak figyelembevételével hozzák meg, hogy az adott személy szerintük zsidó-e vagy sem”.
Az egriugyek.hu elnevezésű honlap még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.
A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy „a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben” – idézték a jegyzőkönyvet.
Ugyanakkor a stop.hu birtokába került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt „egy SZDSZ-es, büdös zsidónak” nevezik.
Az egri önkormányzat szóvivője, Zentai László már április közepén cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után pedig vizsgálatot rendelt el Habis László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.
Habis László hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista. Úgy fogalmazott: „A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (…) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom”.
Időközben az ügy miatt lemondta egri látogatását Ilan Mor Izrael Budapesti nagykövete.