A leköszönő és megválasztott elnök együtt koszorúzott a győzelem napján

Francia elnökválasztás – A leköszönő és megválasztott elnök együtt koszorúzott a győzelem napján
Nicolas Sarkozy leköszönő és Francois Hollande megválasztott francia köztársasági elnök együtt koszorúzta meg kedden az Ismeretlen Katona sírját a párizsi Didalív alatt a náci Németország felett aratott győzelem 67. évfordulóján.

A személyeskedésektől sem mentes, egyre eldurvuló kampány után a két politikus először találkozott: ünnepélyes hangulatú kézfogásuk a Diadalív előtt a megbékélés szimbólumaként hatott.
Ezt követően együtt helyezték el a megemlékezés virágait az emlékműnél, majd megnyújtották a lángot. A rövid hivatalos ceremónia végén a leköszönő és a megválasztott elnök mosolyogva néhány szót váltott egymással, és együtt üdvözölték a megemlékezésen nagy számban megjelent háborús veteránokat és a meghívott vendégeket.
„A még hivatalban lévő és a megválasztott államfő ma az összefogást testesítette meg. A kampányban összecsaptunk, a franciák döntöttek, de ma összefogva kell megemlékeznünk azokról, akik Franciaországért meghaltak” – fogalmazott Francois Hollande. Az új elnök szerint „a különösen durva kampány” után politikai hovatartozásától függetlenül minden francia vágyott arra, hogy azt lássa: „vannak olyan események, amelyek a személyiségeinken túl összetartanak minket”. Hollande elmondta, hogy elődje kezdeményezte a közös megemlékezést, amelyet ő is szeretett volna.
Sarkozy utoljára jelent meg köztársasági elnökként nyilvánosan. A hivatalos hatalomátadásra és elnöki beiktatásra május 15-én kerül sor az Elysée-palotában. Francois Hollande várhatóan még aznap megnevezi az új szocialista kormány tagjait.