A fogyatékossággal élőket segítő uniós támogatás arányának növelését sürgették

A fogyatékossággal élőket segítő uniós támogatás arányának növelését sürgették egy európai parlamenti konferencián
 A fogyatékossággal élő emberek Európában jelenleg még az előző fejlesztési időszakhoz képest is csökkenő arányban részesülnek az európai uniós pénzalapok kifizetéseiből – állapította meg Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP-)képviselő kedden Brüsszelben a témával kapcsolatos EP-konferencián.

A magyar képviselő (az EP fogyatékosságügyi frakcióközi munkacsoportjának vezetője) lengyel kollégájával, Danuta Hübnerrel (korábban a kohéziós politikát felügyelő európai biztossal) közösen szervezte a rendezvényt, amelyen a fogyatékossággal élő emberek szempontjaira tekintettel vitatták meg az Európai Bizottság 2014-2020 évekre tervezett, a strukturális alapokra és a kohéziós politikára vonatkozó jogszabálycsomagot.
Az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kósa Ádám felhívta a figyelmet: az akadálymentesítés és a fogyatékossággal élő emberek hozzáférése alapvető és valós feltétel kell, hogy legyen az alapok forrásainak megtervezésekor és felhasználásakor, különösen egy idősödő és demográfiai kihívásokkal szembesülő Európában.
A képviselő emlékezetett, hogy az Európai Szociális Alapból finanszírozott projektekben (csak erről állnak rendelkezésre megbízható adatok) 2000 és 2006 között csupán 4 százalék volt a fogyatékossággal élő emberek aránya. Ez az arány a jelenlegi ciklusban (2006-2013) további egy százalékkal csökkent.
„Az Európai Bizottság által beterjesztett jogszabálycsomag több területen is visszalépést jelent, amelyet orvosolni kell” – tette hozzá Kósa.
Kifejtette azt a véleményét is, hogy „a legutóbbi strasbourgi plenáris EP-ülésen Andor Lászlónak, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosának válaszán túlmenően nemcsak meg kell vizsgálni ezt a kérdést, hanem határozottan előre kell menni ezen a téren egy valóban fenntartható, befogadó és sikeres Európa érdekében”.