EU-Örményország: új lendület a szorosabb együttműködésnek

EU-Örményország: új lendület a szorosabb együttműködésnek

Jereván, 2012. május 8.

 

“Az Európai Unió számára is fontos a kaukázusi térség stabilitása és fejlődése, ezért bízunk benne, hogy a választások nyomán alakuló örmény kormány továbbra is Európa-barát politikát fog folytatni, és megerősíti az ország részvételét az Európai Szomszédságpolitikában és a Keleti Partnerség együttműködésben” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Jerevánban, ahol megfigyelőként vett részt a parlamenti választás ellenőrzésében.

 

Gurmai Zita reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi kormánypárt, az Örmény Köztársasági Párt győzelmét hozó választást követően új lendületet vesznek az átfogó szabadkereskedelmi övezet kialakításáról folyó tárgyalások is. Az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy az örmény társadalom egyértelműen Európa és az európai gyökereik mellett foglalt állást, amely fontos mozgatórugója a folyamatban lévő politikai reformoknak.

 

A látogatás során Gurmai Zita a magyar delegáció tagjaival virágot helyezett el annál a kétnyelvű emlékoszlopnál, amely az Örményországban elhunyt magyar hadifoglyoknak, illetve a magyarországi felszabadító harcokban hősi halt örmény katonáknak állít emléket. Emellett találkozott az örmény miniszterelnökkel Tigran Sargsyannal is.

 

„Az eredmények kihirdetését követően bebizonyosodott, hogy a választás törvényes keretek között zajlott le – ehhez nagy segítséget nyújtott a mintegy 600 nemzetközi megfigyelő. A választás az örmény demokráciának is nagy előrelépés lehet.” – jelentette ki Gurmai Zita hazaérkezését követően.