Minden jel szerint bérleti jogot kap Izlandon az a kínai milliárdos,

Minden jel szerint bérleti jogot kap Izlandon az a kínai milliárdos, akinek területvásárlási szándékát tavaly novemberben Reykjavik elutasította – jelentette a kínai televízió és a China Daily című napilap vasárnapi online kiadása.

A kínai üzletember a lapnak azt nyilatkozta, hogy izlandi magas rangú kormánytisztviselők egy bizottsági ülésen jóváhagyták, hogy a szigetország északkeleti részén 300 négyzetkilométeres földterület bérelhessen.

Huang Nu-po (Huang Nubo) 200 millió dolláros beruházásával egy magas színvonalú üdülési és idegenforgalmi célokat szolgáló rekreációs központot kíván létrehozni parkokkal, golfpályával és luxusszállodákkal. Amennyiben minden sínre kerül, június közepén már aláírhatják a szerződést – véli Huang, aki szeretné, ha a bérlet nem lenne kevesebb 99 évnél, különösen az alapberuházások színhelyére.

Huang ügye tavaly nagy visszhangot váltott ki, amikor az izlandi kormány a hosszas egyeztetések ellenére végül úgy döntött, hogy – a belügyminiszter javaslatára – nem járul hozzá egy ekkora földterület külföldi tulajdonba adásához; a tranzakciót jogellenesnek ítélte.

A médiajelentések azt sejtették, hogy a földvásárlás mögött sanda szándék húzódhat meg, s az adásvétel nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. A sarkvidéki vizek közelsége miatt felvetetődött, hogy az elképzelés mögött Kína geopolitikai érdekei húzódnak meg.

Huang valaha kormányalkalmazott volt, dolgozott a Kínai Kommunista Párt apparátusában és az építésügyi minisztériumban az 1980-as években. Később – mint hozzá hasonlóan sokan – az 1990-es években kilépett az állami alkalmazásból és vállalatot alapított. Cége, a leginkább ingatlanfejlesztésben érdekelt Beijing Zhongkun Investment Group ma 3 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezik.

Az üzletember tavaly novemberi kikosarazásakor „hidegháborús mentalitással” és kettős mérce alkalmazásával vádolta meg az ő szándékait kétségbe vonókat, s visszautasította a cége kapcsán elhangzott kifogásokat.

Az izlandi esetet követően ugyanakkor több megkeresést kapott a térségből, amiről a kínai média is beszámolt. Így például arról, hogy Dániában egy vidámpark építését fontolgatták, de Finnországból és Svédországból is érdeklődtek.

Huang a legfrissebb fejleményeknek köszönhetően rendkívül bizakodóan nyilatkozott. Mint mondta, szeretné, ha az izlandi projekt öt éven belül megnyitna, és azt is megjegyezte, hogy szerinte a beruházása nyomán sok újabb kínai vállalkozó fog megjelenni a térségben.