Lázár: A világ úgy javítható, ha minél többen dolgoznak

Lázár János szerint attól függetlenül, hogy kinek milyen a politikai meggyőződése, egyet kell azzal értenie, hogy a rendszerváltozás után 2010-ben Magyarország a teljes gazdasági és társadalmi csőd állapotába került.

A rendszerváltozás totális zsákutcává alakult, nem annak indult, de azzá tették – mondta a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán az Apor Vilmos Közéleti Kollégium, a Balázs Ferenc és a Szent-Györgyi Albert Kollégium több száz hallgatója előtt tartott előadásában. Véleménye szerint a rendszerváltóknak, ezen belül a politikai jobboldalnak is megvan a maguk felelőssége a rendszerváltás csődjéért.

Hangsúlyozta ugyanakkor: elvitathatatlan, hogy „a rendszerváltás sírját” a 80-as évek végi kommunisták ásták meg, és azok a kései szocialisták, akik a 90-es évek után több alkalommal lehetőséget kaptak arra, hogy az országot irányítsák.

Az Orbán-kormány elmúlt két évét a 2002-től 2010-ig tartó szocialista kormányzás csődjével kell szembe állítani – mondta Lázár János. Eredménynek nevezte, hogy az elmúlt két évben részben sikerült a szavazók egy részének a bizalmát megőrizni, részben pedig sikerült azt elérni, nagyon sok ember „hátralépett ugyan egyet”, korántsem olyan aktív, mint volt két esztendővel ezelőtt, „de mindenféleképpen megadja az esélyt, hogy ez a változás, ez a változtatás sikeres legyen”.

Emlékeztetett arra: amikor 2002-ben az Orbán-kormány átadta az országot, annyi pénz hagyott örökül, hogy a szocialista kormány a közszférában 50 százalékos béremelést tudott végrehajtani, az államadósság alig haladta meg a bruttó hazai termék (GDP) 50 százalékát. 2010-re azonban – tette hozzá – az adósság a GDP 82 százaléka lett. A szocialistáktól „ezt kaptuk örökül” valamint azt, hogy az állami vagyonból szinte semmi sem maradt, még a „szolgáltatási jogokat” is privatizálták – mondta. A következő évtizedek aszerint alakulnak majd, hogy milyen rendelkezéseket hoz a jelenlegi kormány – közölte a frakcióvezető.

Utalt arra, hogy 1989-90-ben abban állapodtak meg, mindenkinek joga lesz szociális segélyre, ezzel szemben a jelenlegi alaptörvény szerint mindenkinek dolgozni kell. A világ úgy javítható, ha minél többen dolgoznak – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője szólt a kormányoldal és az ellenzék viszonyáról is. Azt mondta, nem azért nincs politikai egyeztetés, mert nem volt meg bennük a szándék, hanem azért mert a másik oldal „tagadás és elutasítás”-politikájával nem lehet mit kezdeni.

Az ellenzék a bankok mellé állt, de a „bankadó alternatívája a lakitelekiek megadóztatása” – mondta példaként a jobboldali politikus, hozzátéve, hogy a liberális gazdaságpolitikával szemben az Orbán-kormány a nép pártjára állt.

Folytatni kell a munkát

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár előadásában hangsúlyozta: az elmúlt két év elvégzett munkáját folytatni kell. Utalt arra, hogy a 70-es 80-as évektől „illúzióban tartották” az országot. Kovács Zoltán úgy fogalmazott: „Az illúziók aszimmetriához vezettek, egy baloldali narratíva határozta meg, hogy mit kell gondolni a világról.”

Húsz évvel a rendszerváltozás után újra kell fogalmazni azokat a kereteket, amelyek között tevékenykedünk – mondta. Végre el lehet végezni azt az újrafogalmazást, amellyel korrigálni lehet az aszimmetriát – fűzte hozzá előadásában a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

BreuerPress info