Újra Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál Budapesten

– Nyolc filmet mutatnak be az elmúlt évek kiemelkedő munkáiból válogatva az idei, második Izraeli Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet május 10. és 16. között rendeznek meg az Odeon Lloyd Moziban.

Az idei programban szereplő filmek elgondolkodtató társadalmi kérdéseket vetnek fel, betekintést nyújtva Izrael színes világába: női sorsok egy zárt és a hagyományokat mélyen tisztelő közösségben, arab-izraeli konfliktus, a telepesek kérdése és a Holokauszt állnak a filmek középpontjában – adták hírül közleményben a szervezők.
Az álmodozók (The Dreamers) két hétköznapi nő őszinte portréja, akik igyekeznek kitörni egy korlátozásokkal és tilalmakkal teli ultraortodox társadalomban a nők eleve elrendelt szerepéből. A két főszereplő Rusama és Tikva kísérletet tesz a művészet segítségével valódi énje kifejezésére, vállalva azt a kockázatot, hogy a szigorú rabbinikus cenzúra korlátaiba ütközhetnek. Efrát Salom Dánon filmjét héber nyelven, magyar felirattal vetítik.
A szeretet nevében (Warrior of Love) egy történet a művészet politikai konfliktusokat átívelő erejéről és a származástól független barátságról. Omár Dálumi, az izraeli légierő egy pilótája ráébred, hogy a hazájában fennálló konfliktusokat nem bombázásokkal és háborúval kellene megoldani, így vesz egy lakókocsit, hogy valóra válthassa tervét: egy vándorcirkusz létrehozását. A hozzá csatlakozó izraeli és nemzetközi művészek mellett egy palesztin menekülttábor bohóca is velük tart. Ido Glass és Joav Kleinman rendezőpáros mozija arab, héber és angol nyelven, magyar felirattal forog majd a fesztiválon.
Dani Menkin és Jonatán Nir filmje a Morád és a delfinek (Dolphin Boy) egy izraeli-arab származású 17 éves fiú történetét meséli el, aki egy megrázó élmény áldozatává válik, ami gyökereiben változtatja meg életét. Ezért emlékezetéből kitöröl minden korábbi élményt és elveszti a kapcsolatot az őt körülvevő világgal. A film bemutatja, hogyan változtatja meg a fiú az identitását, kialakítva egy új életet Eilat tengerpartján, és hogyan talál újra haza az eilati delfinek segítségével.
A Határvonalak (Drawing the Line) egy rövidfilmsorozat, mely egy dokumentarista animációs óra keretében született a Sapir College Animációs tanszékének Film- és Médiaiskolájában. A rövidfilmek középpontjában a borderline, vagyis a határvonal kifejezés áll, amely rengeteg jelentést és ötletet hordoz magában. Minden egyes diák a saját szabad felfogásában és képzeletének megfelelően készített rövidfilmet, amely ennek a kifejezésnek különböző szeleteihez kapcsolódik. A filmeket Boaz Lederer, Einat Bar-Joszef, Tal Remba, Gali Dueck, Shany Erez, Ori Daniel, Gil Ben-Praz, Ariad Shiknagi, Clil Bendrihem, Tom Kless, Luna Matar, és Jonathan Hashiloni rendezte.
Zubin Mehta neve több mint 40 éve egyet jelent az Izraeli Filharmonikusokkal. A Zubin Metha, karmester (Zubin and I) című film meghitt portré egy férfiról, a zenéről és a hazájával való szoros kötelékéről. A nézők a film alkotója és Mehta közti beszélgetésnek lehetnek tanúi. A filmet Ori Sivan rendezte.
Ibtisam Marána Arab szépség (Lady Kul el-Arab) című filmje Duah Fares, az első olyan drúz származású nő életéről szól, aki megpróbál betörni az izraeli divatvilágba. A maga választotta út azonban áldozatokkal jár, így Duah hamar szembe találja magát társadalmának értékeivel és tradícióival. Harmadik filmjében a rendezőnek sikerül finoman megrajzolnia egy érzékeny fiatal nő portréját, aki egy drámai küzdelem kellős közepén találja magát.
A Hanuszka (Hanuszka) a lengyel gettóból megszökött Hanna Mandelbergerről szól, aki élelem és menedék után kutatva végül egy kolostorhoz ér, ahol 15 éves lengyel katolikusnak adja ki magát, így nyer bebocsátást. Hannából így lesz Anna, aki megtagadva korábbi életét és zsidó származását, megkeresztelkedik. A következő pár évet Karol Wojtyla atya védelmezésében a kolostorban tölti. Negyven évvel később Hanna Avrutzky végigjárja a kislánykorában megtett útját, majd a Vatikánba látogat, hogy találkozzon egy régi jó barátjával, Karol Wojtyla atyával, II. János Pál pápával. Nurit Kedar filmjét héber és lengyel nyelven, magyar felirattal vetítik.
A Harc a hegyekért (The Hilltops) című dokumentumfilm bemutatja, hogyan élnek Jordánia nyugati partjának hegycsúcsain a zsidó telepesek, mi készteti őket arra nap mint nap, hogy harcoljanak a földjükért. Igal Hecht, a film rendezője három telep vezetőjével készített interjún keresztül, testközelből mutatja be a telepesek életét és azt a konfliktust, amely a nyugati világ szerint a közel-keleti békefolyamatok jövőjét veszélyeztetheti.
A fesztivált az Izraeli Kulturális Intézet és az Odeon Lloyd Mozi közös szervezésében rendezik meg.