Pokolgépes merényleteket követtek el szombaton a szíriai fővárosban

Pokolgépes merényleteket követtek el szombaton a szíriai fővárosban és az északi Aleppo városban, és ezeknek összesen legalább kilenc halálos áldozatuk van – közölték helyi lakosok és egy jogvédő szervezet.

Aleppóban az egyik robbanás egy autómosóban történt, amelynek a tulajdonosa állítólag a sabiha nevű kormánymilícia tagja – közölte Mohammed Szaíd, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) egyik aleppói aktivistája. Hatan haltak meg ebben a robbanásban, amelynek elkövetését a Szabad Szíriai Hadsereg (a kormányerőkből dezertált katonák szervezet) vállalta.

A város peremén lévő Tall az-Zararirban támadást követtek el egy autóbusz ellen is, ennek a merényletnek legalább három halálos áldozata van. Erről a robbantásról az OSDH elnöke, Rámi Abderrahmán számolt be, de nem tudta megmondani, hogy kik az áldozatok.

Pokolgépes merényletet követtek el Damaszkusz központjában egy katonai gépjármű ellen, a pokolgép megrongált további kilenc járművet, emberéletben azonban nem esett kár – közölték helyi lakosok. A helyszín egy katonai élelmiszer-előállító üzem mellett van. A merénylet egy újabb jele annak, hogy a felkelők taktikát váltanak, és egyre gyakrabban vetnek be házi készítésű pokolgépet a kormányerők ellen.

A hadsereg katonái pénteken összesen 29 embert lőttek le az OSDH szerint. A Szíriai Nemzeti Tanács ellenzéki szervezet közleményben arra kérte az ENSZ megfigyelőit, hogy vegyenek részt a Damaszkuszban megölt kilenc áldozat szombati temetésén. Ahmad Fawzi, a békeközvetítő volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan szóvivője pénteken Genfben közölte: a tűzszünet megsértéséről szóló hírek ellenére a szíriai béketerv megvalósítása folyamatban van. „A több mint egy éve tartó válság nem oldódik meg egy nap vagy egy hét alatt”. Közel ötven megfigyelő, illetve civil illetékes érkezett eddig Szíriába, de az április 12-i tűzszünet óta is történek erőszakos cselekmények – tette hozzá.

Politikai elemzők és diplomaták egyetértenek abban, hogy az Annan-terv kevéssé járult hozzá a vérengzések megfékezéséhez, de egyelőre egyetlen támogató ország sem véli úgy, hogy a terv kudarcot vallott. Amerikai tisztviselők a problémákért a szíriai kormánycsapatok erőszakos fellépését teszik felelőssé.