Előrehozott választások lesznek Izraelben

Előrehozott választások lesznek Izraelben

Izraelben előre hozzák a választásokat – állapodtak meg szerdán a pártok a Jerusalem Post című lap jelentése szerint.

A lap úgy tudja, hogy jövő hétfőn terjesztik be a törvényt a parlament feloszlatásáról. A kneszet elnöke szerint valószínűleg május 9-én lesz ennek a törvényhozásnak az utolsó ülése. A lap azt írta, hogy a kormánykoalíció és az ellenzéki pártok többsége egyaránt támogatja a választás előre hozatalát.

A helyi sajtó hetek óta kézenfekvőnek tartja a választást, mert a koalíció két bonyolult kérdésben is megosztott. Az egyik az ultra ortodox fiatalok mentessége a katonai szolgálat alól. A másik a jövő évi költségvetés, amelyben a pártok már előre kivételes juttatásokat követelnek saját választóik számára, ugyanis a 2013-as év választási év lenne a parlament eredeti mandátuma októberi lejárta miatt.

Reuven Rivlin parlamenti elnök, aki az összes pártfrakcióval beszélt azt mondta, hogy a választás időpontjáról még nincs megállapodás. Benjámin Netanjahu miniszterelnök olyan dátumot keres, amely megfelel a koalíciós pártoknak. A miniszterelnöki hivatal szerint a kormányfő szeretné minél előbb lebonyolítani a választást. Ebből a szempontból az augusztus közepe jöhet szóba, de egyes koalíciós partnerek vagy az ellenzéki Kadima inkább az októbert preferálják.