„Közép-Európa fellendülésnek néz elébe”

Csökken Európa befolyása a világban – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, „Magyarország megújulása és az európai gazdasági felépülés” című előadásában, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemző műhely rendezvényén.

E befolyáscsökkenés okát Európa túl magas eladósodásában és költségvetési deficitjében, valamint az alacsony foglalkoztatási arányban jelölte meg.

Magyarország helyzetéről szólva emlékeztetett arra, hogy az ország 2004 és 2011 között nem volt képes tartani az uniós deficitkorlátokat. A célokat illetően egyebek közt elmondta, hogy a megfelelő versenyképességhez el kell érni a 75 százalékos foglalkoztatási arányt.

Fejlődés elé néz a közép-európai térség

Közép-Európa fellendülésnek néz elébe – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Úgy vélekedett, hogy a német gazdaságban vannak derűlátásra okot adó jelek, és meggyőződésének adott hangot, hogy ez segíteni fogja a közép-európai térség felvirágzását is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egész Európai Unióban változásokra van szükség, egyebek közt a jóléti rendszert illetően.

Fegyelmezetten fogadjuk a változásokat

A magyarok fegyelmezetten elfogadják a kihívások miatt szükséges változásokat – jelentette ki Orbán Viktor.

Ezen szükséges változások közt említette azt, hogy a szociális támogatások a közmunkaprogramban való részvételi hajlandóságtól függnek. A köztehervállalásra vonatkozó intézkedések ismertetése mellett a kormányfő kitért az egészségügyi ellátással és az oktatás támogatásával kapcsolatos kérdésekre is.

Folytatódó vita

Valószínűleg kerülnek majd Magyarországgal kapcsolatos kötelezettségszegési ügyek az Európai Bíróság elé – vélekedett Orbán Viktor.

Elmondta, hogy az Európai Bizottsággal továbbra is vitája van Magyarországnak az adatvédelmi intézményrendszerrel, a jegybankelnöki fizetéssel, illetve a bírák nyugdíjba vonulásával kapcsolatban, és ezek a kérdések szerinte könnyen kiköthetnek a luxembourgi székhelyű bíróságon.

Magának a kötelezettségszegési eljárásnak az intézményéről azt mondta, hogy az része az unió normális működési rendjének.

Politikai verseny

A politikai verseny mellett tett hitet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben. A kormányfő előzőleg előadást tartott „Magyarország megújulása és az európai gazdasági felépülés” címmel, amelyben egyebek közt szólt arról, hogy Magyarország az átalakításokat illetően kísérleti laboratóriumként is felfogható Európa számára. Erre a kijelentésére hivatkozva egy újságíró megkérdezte, „orbanizálni akarja-e Európát”.

Válaszában Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 22 év nagy többségét ellenzékben töltötte, mindkét alkalommal demokratikus választások nyomán került kormányra. Ez is jelzi – mondta -, hogy ő teljes mértékben elkötelezett a politikai verseny megléte mellett.

Kulcsfontosságú a nemzeti szint

A felelősséget végső soron a nemzeti kormányok viselik az Európai Unióban is – szögezte le a miniszterelnök. „Kulcsfontosságú a nemzeti szint az unióban is” – hangsúlyozta az európai intézményekkel kapcsolatos kételyekre vonatkozó kérdésre válaszolva. Úgy vélekedett, hogy az EU mostani nehézségei is alapvetően a nemzeti kormányok kudarcaira vezethetők vissza.

A kormányfő előzőleg előadást tartott „Magyarország megújulása és az európai gazdasági felépülés” címmel. Abban kitért a franciaországi elnökválasztás első fordulójának eredményeire is, megjegyezve, hogy az Európa-ellenes erők – jobbról és balról – összességében 30 százalékot értek el. Ennek fényében úgy vélekedett, hogy Magyarországon még mindig erősebb az Európa-párti közvélemény.

Készek vagyunk a megegyezésre

Magyarország pénzügyi biztosítékot akar, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont pénzt, kölcsönt akar kínálni – mutatott rá a kormányfő. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a megállapodás létrejötte, az EU-IMF pénzügyi biztosítékok megléte olcsóbbá tenné Magyarország adósságfinanszírozását, és az időhúzás rossz az országnak.

Megerősítette, hogy a magyar fél bármikor kész lenne gyorsan megegyezni az igényelt pénzügyi biztosítékok kérdésében.

Hazánk jövője az euróövezetben van

Magyarország jövője az euróövezetben van, de ez egyelőre nem aktuális – fogalmazott. A kormányfő ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a pénzügyi unió révén nem lehet kierőltetni a politikai unió létrehozását. Szerinte a helyes sorrend ezzel ellentétes, vagyis a politikai unió megléte esetén lehet indokolt a pénzügyi unió létrehozása. Az euróövezet jelenlegi gondjai részben erre vezethetők vissza – tette hozzá.