Hivatalosan is Áder János a Fidesz-KDNP jelöltje

„A Házhoz, az országhoz és a magyar néphez méltatlan eljárásnak gondolom, hogy az MSZP és az LMP távolmaradással és az elnökválasztás bojkottálásával tüntet” – hangsúlyozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, miután Harrach Péterrel benyújtották a parlamentnek az Áder János államfővé választásához szükséges ajánlási íveket. A KDNP frakcióvezetője ugyanitt leszögezte: „frakciószövetségben dolgozunk, és közös volt a döntésünk”.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója a mai napon benyújtotta a szükséges jelölést Áder János európai parlamenti képviselőtársunk köztársasági elnökké választásához – jelentette ki Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy május 2-án 10 órától kezdődik az az Országgyűlés, amelyen az új államfő megválasztására sor kerülhet. Mint mondta, a hétfői nappal kezdődött meg a jelölési processzus, ami péntek reggel nyolcig tart. A választás lebonyolításáról ezt követően a házbizottság dönt péntek reggel kilenc órakor.

 

 

 

A Fidesz parlamenti képviselői aláírták a jelölési ívet, Fazekas Sándor miniszter úr kivételével, aki jelenleg külföldön tartózkodik – hangsúlyozta a fideszes politikus. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hozzátette: a kereszténydemokrata képviselők is ellátták kézjegyükkel az ívet. Frakciószövetségben dolgozunk, és közös volt a döntésünk – szögezte le.

Lázár János újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a Fidesz-KDNP részéről nincs már több nyitott kérdés a jelölési folyamatban. Az összes parlamenti képviselő kétharmadának egybehangzó szavazatára van szükség ahhoz, hogy Áder János az első fordulóban Magyarország új köztársasági elnöke lehessen – mutatott rá. Hozzátette: amennyiben az első forduló sikertelen, a második fordulót közvetlenül ezután tartják meg. A megválasztást követő nyolcadik napon lép hivatalába az új államfő – emelte ki a Fidesz frakcióvezetője.

 

 

 

„A Házhoz, az országhoz és a magyar néphez méltatlan eljárásnak gondolom, hogy az MSZP és az LMP távolmaradással és az elnökválasztás bojkottálásával tüntet” – hangsúlyozta Lázár János. Emlékeztetett arra, hogy annak idején a Fidesz tiszteletben tartotta Szili Katalin és Balogh András jelölését. Úgy gondolom, hogy egy jelölt személyének a tiszteletben tartása a minimum, amikor nem arra akarjuk építeni az országot, ami szétválaszt bennünket, hanem megpróbáljuk megteremteni a feltételeket annak, hogy végre létrejöhessen a nemzeti egység – fűzte hozzá. Harrach Péter ezzel kapcsolatban kiemelte: a távolmaradás a távolmaradókat minősíti.

 

 

 

Lázár János szólt arról is, hogy az előzetes egyeztetések szerint a Fidesz-KDNP nem hallgatja meg a Áder Jánost. Mi jól ismerjük a jelöltet, ha jól értettem az ellenzéki frakciók megnyilatkozásait, akkor ők sem tartanak igényt a meghallgatásra – jelentette ki.

A jelölés hivatalosan most indul, Áder János a dokumentum befogadása és jogszerűsége esetén lesz jelölt; és egészen biztos vagyok benne, hogy minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni – húzta alá.