„Egyiptom esete sokkal aggasztóbb, mint Iráné”,

Kairó magyarázatot kér az izraeli hatóságoktól arról az izraeli külügyminiszternek tulajdonított véleményről, hogy Egyiptom nagyobb veszélyt jelent, mint Irán.

A Maariv című lap szerint Avigdor Liberman zárt ajtók mögött hangoztatta, hogy „Egyiptom esete sokkal aggasztóbb, mint Iráné”, amelynek az atomprogramja nyugtalanítja Izraelt. Az egyiptomi külügyminiszter „megdöbbentőnek” minősítette, hogy egy izraeli vezető ilyen kijelentést tegyen, és közölte: utasította a tel-avivi nagykövetet, kérjen magyarázatot az izraeli kormánytól.

Liberman munkatársai nem voltak hajlandóak megerősíteni a lap értesülését. „Sokféle dokumentum forog nagyon sok forgatókönyvvel” – mondta az egyikük, míg egy másik kijelentette: „a zárt ajtók mögött elhangzott kijelentéseknek ott is kell maradniuk”.

Egyiptom az első arab állam, amely békét kötött Izraellel még 1979-ben. A két ország viszonya viharos időszakot él át a Mubarak-rendszer bukása óta, ami az egyiptomi iszlamisták befolyásának megerősödésében is megmutatkozik. A biztonsági helyzet romlása érzékelhető a Sínai-félszigeten is, ahonnan szombaton készülő terrortámadásra hivatkozva sürgősen eltanácsolták az izraeli turistákat.

Liberman már azt is felvetette, hogy három-négy hadosztályból alakítsák újjá a hadsereg déli szárnyát, amelyet 1979-ben feloszlattak.

Vasárnapi fejlemény, hogy Egyiptom felmondta az Izrael földgázzal való ellátásáról 2005-ben 15 évre kötött szerződést, bár ezt új feltételekkel újra megköthetik.