Visszatérnek Fehéroroszországba az EU-országok nagykövetei, így a magyar nagykövet is

A közeli napokban összehangolt módon visszatérnek Fehéroroszországba az EU-országok nagykövetei, így a magyar nagykövet is – közölte hétfőn Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára  Németh Zsolt Luxembourgban részt vett az EU-országok külügyi tárcavezetőinek tanácskozásán.

Elmondta: a fehéroroszországi helyzet alakulásának fényében az unió reméli, hogy a jövőben újra kibontakozhat Fehéroroszországgal az együttműködés az EU keleti partnerségi politikája jegyében.

Brüsszel és Minszk között február végén vette kezdetét a „diplomáciai háború”. Az EU külügyminiszterei akkor újabb büntető intézkedéseket hagytak jóvá a fehérorosz rezsimmel szemben. Erre az felszólította az Európai Bizottság, valamint Lengyelország minszki nagykövetét, hogy hagyja el az országot, egyben visszarendelte saját varsói és uniós nagykövetét. Válaszul az összes uniós tagország arra utasította Minszkben állomásozó nagykövetet, hogy átmenetileg térjen haza.

Időközben Minszk ellenzékieket engedett szabadon, és uniós értékelés szerint a kedvező változások immár indokolják a diplomaták visszatérését. EU-diplomaták ugyanakkor óvatosságra intenek, és arra hívják fel a figyelmet, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök kettős játékot űz – hol az EU, hol pedig Moszkva felé tesz közeledő lépést.

Németh Zsolt megerősítette az MTI-nek azt is, hogy az uniós külügyi vezetők a luxembourgi tanácskozáson a Mianmar (az egykori Burma) elleni szankciók felfüggesztéséről döntöttek. A felfüggesztés egy évre szól, de fél év múlva újra felülvizsgálják a helyzetet. A fegyvereladásra vonatkozó embargó továbbra is érvényben van.

Az ázsiai ország látványosan elindult a demokratizálódás útján – ismerte el a magyar külügyi államtitkár, és utalt arra, hogy a nemzetközi megfigyelők szerint a nemrég tartott parlamenti pótválasztás lebonyolítása eleget tett a demokratikus normáknak. Az EU-ban várakozással fogadják a változásokat, és a szankciók felfüggesztése ennek a visszaigazolása – mondta.

A 2011 márciusában hatalomra került új mianmari vezetés engedélyezte Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas politikus visszatérését a politikai életbe, szabadon engedett több száz politikai foglyot, és megkezdte a tárgyalásokat a lázadó etnikai kisebbségekkel. Az uniós külügyminiszterek közleményéből ugyanakkor kiderül, hogy az EU továbbra is szorgalmazza az összes politikai fogoly feltétel nélküli szabadon bocsátását, az etnikai konfliktusok beszüntetését és a humanitárius segítségnyújtás javítását. Ezen a héten Mianmarba látogat Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Téma volt a külügyminiszteri értekezleten Szíria is. A miniszterek döntöttek a szankciók valamelyes szigorításáról: megtiltották a luxustermékek exportját, és tovább szigorították az ellenzék elnyomásához használható termékek eladását.

A szíriai helyzet megítélésében ugyanakkor némi derűlátás tapasztalható uniós körökben. Mint Németh Zsolt elmondta, az unió részéről fontos fejleménynek tekintik azt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot tudott elfogadni Szíriáról. Az EU és Oroszország álláspontja közeledett egymáshoz, és Kofi Annan hatpontos rendezési terve egységes nemzetközi támogatásra tarthat igényt.

Iránt illetően – Szíriával ellentétben – az uniós külügyminiszterek ugyan nem adtak ki közös állásfoglalást, de a magyar államtitkár értékelése szerint e tekintetben is tapasztalható derűlátás. Mint fogalmazott, „elmozdulás körvonalazódik” a Teheránnal folytatott párbeszédben, és a minapi isztambuli tárgyalási forduló után készülnek a bagdadi fordulóra.

Iránt az úgynevezett non-proliferációs – tehát az atomfegyverek terjedésének gátat szabó – törekvésekhez kívánja megnyerni a nemzetközi közösség.

Németh Zsolt szintén beszámolt arról, hogy az uniós külügyminiszterek véleménycserét folytattak Afganisztánról. Megerősítették az „együtt mentünk be, együtt jövünk ki” elvet és azt a tervet, hogy 2014-ig kivonják a közép-ázsiai országból a nemzetközi haderőt. Egyetértettek ugyanakkor abban: szilárd feltételrendszert kell hátrahagyni Afganisztánban, hogy az elért eredmények a kivonulás után se kerüljenek veszélybe. A Nyugatnak ezért – mondta az államtitkár – hozzá kell járulnia az afgán biztonsági erők működőképességének megfelelő szintű fenntartásához. Magyarország ennek megfelelően csatlakozott a soros dán EU-elnökség „Elkötelezett Hozzájárulók Koalíciója” elnevezésű kezdeményezéséhez.