Kína csatlakozik az ENSZ szíriai megfigyelőihez

Kína csatlakozik az ENSZ szíriai megfigyelőihez; jelenleg a részletek egyeztetése van folyamatban – erősítette meg a kínai külügyminisztérium szóvivője legutóbbi tájékoztatóján.

Peking a megfigyelőknek már az első csoportjában is képviseltetni fogja magát – jelentette be Liu Vej-min (Liu Weimin). Kína korábban nem adott egyértelmű választ arra, hogy részt vállal e misszióból.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú határozattal jóváhagyta a megfigyelők küldetését, s az első 30 főt követően további csoportokkal összesen 250-re kívánják növelni azok létszámát.

Kína minden olyan erőfeszítést támogat, amely hozzájárul a tartós erőszak beszüntetéséhez, és továbbra is kezdeményezi a szíriai felek közti politikai párbeszédet – hangoztatta a szóvivő, s ismételten kifejezte Kofi Annan különmegbízott béketervének támogatását.

A szíriai külügyminiszter minapi pekingi munkalátogatásán az ország nagykövetségén reagált azokra a washingtoni, illetve ENSZ-főtitkári felvetésekre, miszerint bővíteni kellene a megfigyelők létszámát. Valid Muallem úgy vélte, egyelőre elegendő a 250 megfigyelő az országban, humanitárius célokra pedig szükség esetén rendelkezésre bocsátják a hadsereg helikoptereit.

Mint mondta, Damaszkusz szeretné, ha a fegyverszünet hiteles megfigyelői „semleges” országokból érkeznének, s példaként említette Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát.