Tavaly óta nyomoz az ügyészség Csatáry László ügyében

 A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt Csatáry László ügyében Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének feljelentése alapján – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Mint Skoda Gabriella szóvivő közleményében írta: a nyomozás során a feljelentésben foglaltakkal kapcsolatos adatgyűjtésnél tartanak. Az ügyészség eddig nem hallgatott ki senkit gyanúsítottként az ügyben – tette hozzá.
Az ügyészség törvényből fakadó kötelezettsége, hogy a hozzá beérkező feljelentéseket érdemben elbírálja, és ha azok tartalma alapján valamely bűncselekmény gyanúja megállapítható, döntsön a nyomozás elrendeléséről – írta Skoda Gabriella.
A Simon Wiesenthal Központ izraeli lapok által csütörtökön ismertetett éves jelentéséből kiderült: újabb három személyt vett föl a legkeresettebb tíz náci háborús bűnös listájára, köztük egy magyart is, a 95 éves Csatáry Lászlót. Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi igazgatója Csatáryt a körözöttek listájának élére helyezi. Tudomása szerint az idén Magyarországon bukkant fel, és Budapesten él. Reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul bíróság elé állítják. Közölte: nemrég arról kapott levelet a magyar ügyészségtől, hogy megnyitották az ügyben a vizsgálatot.
A The Jerusalem Post és a Háárec című izraeli lapok azt írták, hogy a három ember közül kettő Kanadában, Csatáry László pedig Magyarországon él. Ő is Kanadába emigrált a háború után, de 1995-ben fény derült háborús szerepére, és megfosztották kanadai állampolgárságától. Ezután elhagyta az országot.
Csatáry a központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában. Vladimir Katriuk egy ukrán katonai alakulat élén állt, amely tömeggyilkosságokat követett el Fehéroroszországban a második világháború alatt. Az ukrajnai születésű, német nemzetiségű Helmut Oberlander egy mozgó megsemmisítő csoport (Einsatzgruppe) tagjaként Dél-Ukrajnában gyilkolt meg nagy számban zsidó embereket.