„A rendszerváltás legnagyobb hazugsága az ügynökügy”

A teljes nyilvánosság híve vagyok. Lehetőséget kell adni arra, hogy az ügynök és a beszervező is elmondhassa a saját történetét – nyilatkozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a 168 Óra című hetilapnak. Arról is beszélt, hogy Brüsszel sok tekintetben nem mért azonos mércével, hiszen más országok ellen is indítottak eljárásokat, Magyarországot „mégis jobban büntetik, mint a többieket”.

Lázár János szerint „vegyes” Schmitt Pál lemondásának megítélése, mivel ez – a felmérések alapján – lakóhelytől és életkortól is függ. A frakcióvezető hozzátette, az ügynek kommunikációs tanulságai is vannak, három héttel ezelőtt „jobban kezelhető lett volna a történet.” Olyan nincs, hogy valaki nem hibázik, de a bűnöket be kell vallani – hívta fel a figyelmet.

Nem kizáró tényező

Áder János köztársasági elnök-jelöltségével kapcsolatban Lázár János arról beszélt, nem kizáró tényező, ha valaki tagja egy pártnak, mert ettől még a jelölt lehet tisztességes, korrekt, a nemzet egységét képviselő ember. Emlékeztetett Göncz Árpád korábbi államfőre, aki annak idején az SZDSZ ügyvivője volt, és Sólyom László volt köztársasági elnökre, aki szerepet vállalt a rendszerváltáskori MDF-ben. Lázár egyúttal kijelentette: a szocialista párt államfőjelöltjeit – a párttisztségeket betöltő Szili Katalint és Balogh Andrást is – „talpig becsületes embereknek” tartja.

Schiffer ne panaszkodjon

Schiffer András szüleivel kapcsolatos korábbi megjegyzései kapcsán Lázár azt mondta, ha valakinek a családja a Kádár-korszak kegyeltje, és élvezi a „kádergyereklét minden előnyét”, ne panaszkodjon, hogy rossz volt az előző rendszer. Schiffer családja a nyertese volt annak a kornak – mutatott rá a frakcióvezető, aki szerint ez a kérdés a hitelességről szól. Ezzel összefüggésben felidézte, Hódmezővásárhelyen hétszáz ügynök nevét hozta nyilvánosságra, vállalva ennek minden kockázatát. Nem csináltam belőle reklámot. Schiffer viszont politikai célra használta fel az ügyet. Ha így tesz, ne ijedjen meg, ha kritika éri – jelentette ki Lázár János leszögezve, Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van, ezért Schiffer gőgös szerepfelfogása megint azt tükrözi, hogy a magyar balliberális elit a saját véleményén kívül mást nem képes tolerálni.

Jobban büntetik

Arról is beszélt, az Európai Unió a jegybank függetlenségéhez kért garanciákat, ezt a kormány írásban vállalta. Reményeink szerint rövidesen tárgyalóasztal mellett teszünk pontot az ügy végére – mondta Lázár. Hozzátette: Brüsszel sok tekintetben nem mért azonos mércével, hiszen más országok ellen is indítottak eljárásokat, Magyarországot „mégis jobban büntetik, mint a többieket”. Ez a frakcióvezető szerint méltánytalan.

A teljes interjút a 168 Óra csütörtöki számában olvashatja.