Lázár: Igazságot kell szolgáltatnunk

A rendszerváltozás bukásának élő bizonyítéka, hogy Magyarországnak lehetett olyan miniszterelnöke, aki köztudomásúan a titkosszolgálat egyik vezető tisztségviselője volt – jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden a parlamentben az állambiztonsági múlt feltárásával kapcsolatban.

Bennünk megszületett a politikai akarat: eldöntöttük, hogy felállítjuk a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, és társadalmi vitára bocsátjuk azokat a javaslatokat, amelyeket a bizottság fogalmaz meg a múlt lezárása és a múlt bűneinek feltárása érdekében – jelentette ki Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy „az, hogy mi még ma, 2012-ben itt erről beszélünk, a rendszerváltozás egyik legnagyobb kudarca”.

A rendszerváltozás bukásának élő bizonyítéka, hogy Magyarországnak lehetett olyan miniszterelnöke, aki köztudomásúan a titkosszolgálat egyik vezető tisztségviselője volt – emlékeztetett. Mint mondta, „őt székében egy hazugsággal hatalomra került ember követte, aki a demokratikus rendszer alapjait képező 56-os értékeket gumibottal, lábbal és kardlappal tiporta”.

Lázár János úgy fogalmazott, óriási a felelősségük akkor, amikor megpróbálják a múltat megismerni és lezárni, „hiszen közösségből csak akkor lehet nemzet, ha megtaláljuk a közös értékrendet”. A Fidesz frakcióvezetője reményét fejezte ki, hogy a keddi vitanap végére kialakul egy közös értékrend abban, hogy az elmúlt rendszer politikai megrendelői és vezetői, a rendszer működtetői, a megfigyelők és a megfigyeltek között nagy különbség van. Mind a négy csoport felelőssége más; nem lehet az áldozatokat összekeverni a megrendelőkkel, a működtetőkkel és a jelentést olvasókkal – szögezte le.

Mint mondta, 800 ezer tagja volt az MSZMP-nek, és körülbelül 200 ezer ember szolgált a 3/3-as főcsoportfőnökségnél. Nyolcmillió ember nem vett részt a kommunista rendszer működtetésében, bizonyítva azt, hogy volt más út. Nekik kell igazságot szolgáltatnunk ma – húzta alá Lázár János.