Fontos lépés az átláthatóság és az elszámoltathatóság felé

A járásokkal kapcsolatos jogalkotás, a képviselők javadalmazása, illetve az országgyűlési törvény, valamint az LMP által kezdeményezett – ügynöküggyel foglalkozó – keddi vitanap voltak a hétfői, első frakcióülés témái – tájékoztatott Lázár János sajtótájékoztatóján hétfőn. A politikus bejelentette: hétfő este 8 órára összehívta a frakcióülést, ahol Orbán Viktor pártelnök és országos listavezető javaslatot tesz az köztársasági elnöki méltóság betöltésére, illetve az eljárás lebonyolítására.

A járások ügyében különös figyelemmel és következetességgel kell végrehajtani a kabinet jó kormányzásra vonatkozó célját. Különösen fontos, hogy minél több polgár úgy érezze, hogy a járási hivatalok felállítása és a közigazgatás átalakítása megkönnyíti az életét, nem pedig megnehezíti. Magasabb színvonalú, szolgálatkészebb és az emberek érdekeire figyelő közigazgatás alakul Magyarországon – fogalmazott Lázár János. A frakció határozottan nyomon követi a járásokkal kapcsolatos összes kérdést – fűzte hozzá.

A miniszterelnök arról tájékoztatta a frakciót, hogy a kormány szerdán újra áttekinti a járások felállításával kapcsolatos összes teendőt; hol kell kialakítani járásokat, melyik település melyik járáshoz tartozzon, illetve milyen feladat és hatáskör lesz. A járásokkal kapcsolatban a frakció két szempontot fogalmazott meg: az emberek azt érezzék, hogy pozitív hatást gyakoroljon az átalakítás, és minden olyan feladat maradjon az önkormányzatoknál, melyek a helyi identitást erősítik. A közigazgatási és az önkormányzati feladatok ésszerű, értelmes, a helyi társadalom szempontjából építő jellegű szétválasztását javasoljuk a kormánynak – fűzte hozzá Lázár János.

 

 

 

Újságírói felvetésre reagálva szólt arról is, hogy Láng Zsolt, az önkormányzati bizottság vezetője egyeztetett a járásokról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, valamint a fővárosi polgármesterekkel. Tudomásom szerint ott egy karizmatikus álláspont körvonalazódott, a kormány majd meghozza a szükséges döntést – jegyezte meg, hozzátéve: több képviselői is javaslatokat fogalmazott meg a témával kapcsolatban. Mint mondta, az átalakítás célja, hogy az állampolgárok számára jobb, egyszerűbb legyen az ügyintézés módja. Egyáltalán nem mindegy, hogy az egyébként is nehéz körülmények között élő társadalom és lakosság hogyan kapja meg a közszolgáltatásokat: könnyebben, jobban, vagy pedig nehézkesen, bürokratikusan és több utazással – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A magyar valóságnak megfelelő, ugyanakkor egzisztenciális függetlenséget biztosító jövedelem legyen

A frakcióvezető emlékeztetett, az Országgyűlés múlt héten döntött az összeférhetetlenség ügyében: a jelenlevő képviselők 81 százaléka azt a változatot támogatta, mely szerint parlamenti képviselő 2014 után kereső tevékenységet nem végezhet. Ezen a döntésen nem kíván a Fidesz-frakció változtatni. 2014 után a legszigorúbb és a legteljesebb összeférhetetlenséget kívánjuk érvényesíteni a parlamenti képviselői munkával összefüggésben – fűzte hozzá Lázár János.

 

 

 

A javadalmazás új rendszere azt szolgálja, hogy a parlamenti képviselők a magyar valóságnak megfelelő, ugyanakkor egzisztenciális függetlenséget biztosító jövedelemre tegyenek szert. A Fidesz-frakció elfogadta, hogy ez a rendszer – külön KDNP-s javaslat alapján – 2014-től lépjen életbe, a javadalmazás teljes átalakítása összekapcsolódik az új, maximum 200 fős parlament felállásával – közölte Lázár János.

A politikus elmondta azt is, hogy tartalmában nem változik a javadalmazás az előterjesztéshez képest. Mind a javadalmazás, mind a munkafeltételek, mind a költségtérítés ebben a formában kerül az Országgyűlés elé – fűzte hozzá. Arra, hogy 2014-ig szükség van-e változtatásokra, ötpárti egyeztetést javasol Lázár János. Emlékeztetett: civil szervezetek bevonásával ötpárti egyeztetés zajlik kampány- és pártfinanszírozás ügyében. Lázár János szerint a mostani megoldás egy nagyon fontos lépés az átláthatóság és az elszámoltathatóság irányába, de nem biztos, hogy a végső is egyben.

 

 

 

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár János aláhúzta: főállású foglalkozás lesz a parlamenti képviselőség, emellett keresőtevékenységet – művészeti és oktatási tevékenységen túl – nem végezhetnek a honatyák 2014-től. Magyarországon a parlamenti képviselők főállású képviselők kell, hogy legyenek a következő ciklusban. Ez nem egy mellékállás, ez főfoglalkozás. A rendszerváltás egyik legnagyobb hazugsága, hogy a parlamenti képviselőség egy mellékállás. Féldemokrácia az, ahol a parlamenti képviselő mellékállásban végzi tevékenységét – szögezte le Lázár János.

A frakcióvezető szerint több törvénymódosításra lesz szükség, mert bizonyos szakmák esetében alkalmazási feltételeknek is meg kell felelni.

 

 

 

„Nyitottan vágunk bele a holnapi vitába”

Az LMP kezdeményezését a Fidesz-frakció üdvözölte, és részt vesz a vitában. „Nyitottan vágunk bele a holnapi vitába” – jegyezte meg Lázár János a keddi, LMP által kezdeményezett, ügynöküggyel foglalkozó vitanap kapcsán. A képviselőcsoport több tagja is felszólal, élni kívánunk a vita lehetőségével – fűzte hozzá.

Lázár János bejelentette azt is, hogy hétfő este 8 órára összehívta a frakcióülést, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök elmondja értékelését a köztársasági elnök lemondása után kialakult helyzetről és javaslatot tesz „a helyzet megoldására”. Ez jelenteni fog menetrendet, lebonyolítási rendet és „nyilvánvalóan személyi kérdések is szóba fognak kerülni – fogalmazott a frakcióvezető. A hatályos törvények szerint fogunk eljárni, a jelölés mindaddig megtehető, amíg nem kezdődik meg az államfő-választás – jelentette ki Lázár János a köztársasági elnök-választás metódusával kapcsolatos kérdésre válaszolva.

Két kérdésben volt véleménykülönbség az Európai Bizottsággal, az egyik a bér, a másik pedig az eskü kérdése – szögezte le. Én nagyon bízom benne, hogy a magyar társadalmi viszonyokat az Európai Központi Bankból is érzékelni fogják; szerintem az a bér, amit a jegybankelnök kap, maximálisan alkalmas a függetlenségének garantálására, amikor több polgártársunk 47 ezer forintot keres a közmunkán – válaszolta Lázár János újságírói kérdésre.