Damaszkuszi fegyverszállítmányról szóló berlini feltételezések

Szíria – Az ukrán hajóbérlő cég cáfolja a damaszkuszi fegyverszállítmányról szóló berlini feltételezéseket
Az érintett ukrán hajóbérlő cég hétfőn cáfolta azokat a berlini feltételezéseket, amelyek szerint az általa bérelt, német tulajdonú hajón fegyvert próbáltak volna szállítani Szíriába.

Az Unian ukrán hírportál a „5 Kanal” helyi televízióadóra hivatkozva idézte Alekszandr Varvarenkót, a Varamar ukrán vállalat vezérigazgatóját, aki azt állította: a német források által megnevezett hajón nincs és nem is volt semmiféle illegális rakomány.
A hajó építőanyagot szállít Szíriába egy beruházáshoz – szögezte le a vezérigazgató. Hozzáfűzte: a rakomány teljesen ártalmatlan, nincs köze sem a fegyverekhez, sem a hadsereghez, nem is használható katonai célra. Jelen pillanatban a hajó a nyílt tengeren vesztegel, további utasításra várva a bérlő vállalattól vagy a hajótulajdonostól – mondta Varvarenko.
A német kormány szombaton közölte, hogy vizsgálatot indít egy sajtójelentés miatt, amely szerint német tulajdonú hajón fegyvert próbáltak szállítani Szíriába. A damaszkuszi rezsim ellen bevezetett EU-embargó ilyen módon való esetleges megsértéséről a Der Spiegel című hetilap adott hírt. Eszerint az iráni fegyvereket Dzsibutiban rakták a hajóra, amely jelenleg a szíriai Tartusz közelében várakozik, miután a tulajdonosai a szállítmányról tudomást szerezve utasították a megállásra. A hetilap tudni vélte, hogy a hajót egy ukrajnai, ogyesszai székhelyű cég bérelte ki.