Keményen visszaszólt Grass-nak az izraeli belügyminiszter

Nem szűnnek az ütésváltások Izrael és Günter Grass között: Éli Jisáj izraeli belügyminiszter, aki nemkívánatos személynek nyilvánította Izraelben a német írót egy verse miatt, arra reagált, hogy Grass az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság, a Stasi főnökéhez, Erich Mielkéhez hasonlította őt.

 

Grass téved, ha Izraelt egy sorba állítja „sötét rezsimekkel” – jelentette ki Jisáj szóvivője csütörtökön a miniszter nevében. Izrael „okos, gondos és megfontolt rendszer, amely büszke a politikájára, erejére és zsidóságára” – idézte főnökét a szóvivő. „Ha (Grass) fel akarna hagyni antiszemita versek írásával, szívesen elmondanám neki egy semleges helyen, hogy egy olyan embernek, aki önként jelentkezett a náci Heinrich Himmler vezette halálfejes SS-kommandóba, miért nincs joga belépni egy olyan nép országába, amelynek a megsemmisítésében közreműködött” – mondta a belügyminiszter.

Jisáj hozzátette: az egyetlen hibája az volt, hogy három évvel ezelőtti hivatalba lépésekor nem azonnal rendelte el Grass beutazási tilalmát. Az ultraortodox Sasz párt vezetője vasárnap nyilvánította nemkívánatos személynek a Nobel-díjas német írót, és azt is hangoztatta, hogy a 84 éves írótól tulajdonképpen el kellene venni a Nobel-díjat.

Grass a Süddeutsche Zeitung napilapban olyan kényszerintézkedésnek nevezte a beutazási tilalmat, amely az NDK-s módszerekre emlékeztet. Mint írta, eddig csak két ország tagadta meg tőle a beutazást – az NDK és a nyolcvanas évek végén Burma. Mindkét ország diktatúra volt, „most pedig egy demokratikus ország, Izrael állam belügyminisztere büntet engem beutazási tilalommal, olyan indoklással, amelynek hangneme Mielkét idézi”.

Grass az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani című prózaversében arról írt, hogy Izrael „nukleáris potenciálja” egyre nagyobb és ellenőrizetlen. A zsidó állam így veszélyezteti az „egyébként is törékeny világbékét”, amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy „holnap már késő lesz”. Iránra utalva azt írta, hogy Izrael egy olyan országra mérhet csapást, ahol „egyetlen egy atombomba létét” sem sikerült még bizonyítani.

 MTI/HVG/BPI