Slomo Aharonzon, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.

„Megsemmisítenénk Iránt, és ezt ők is tudják”

 
Nem jelentene fenyegetést Izrael létére, ha Irán atomfegyverre tenne szert, mert a teheráni vezetés racionális, és tudja, hogy túl nagy kockázattal járna a zsidó állam megtámadása – mondta egy interjúban a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.

Slomo Aharonzon kifejtette a dpa német hírügynökségnek: Izrael képes megvédeni magát egy esetleges iráni rakétatámadástól. „Megsemmisítenénk Iránt, és ezt ők is tudják” – mondta, alig burkoltan az izraeli atomerőre utalva. A zsidó állam a „stratégiai kétértelműség” politikáját követve nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy nukleáris fegyverrel rendelkezik, de szakértők szerint nagyjából kétszáz, nagy hatótávolságú rakétára felszerelhető nukleáris robbanótöltettel rendelkezik.

A teheráni vezetés igen óvatos, az 1979-es iszlám forradalom óta nem vállalt igazi kockázatot – folytatta a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára. Irán elsősorban presztízsokokból akar atomfegyvert – mondta. A szakember szerint nem lesznek sikeresek az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások. Rámutatott, a nyugatiak és Izrael csak akkor lenne elégedett, ha Irán beleegyezne, hogy legfeljebb 20 százalékosra dúsít uránt. De ki fogja ezt ellenőrizni? – tette fel a kérdést. Az irániak aligha fogják beengedni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit minden problémás létesítménybe.

A tárgyalások egyedüli célja Teherán részéről az időhúzás. „Ez egy nagy blöff, időt akarnak nyerni, amíg meg nem lesz az atombombájuk” – mondta a politikatudományok professzora. A szakértő szerint júliusban jön el „az igazság pillanata”, amikor életbe lépnek az Irán ellen előirányzott szigorúbb szankciók. A nehéz gazdasági helyzet miatt a teheráni vezetésnek komolyan el kell majd gondolkodnia azon, érdemes-e folytatnia a katonai célú atomprogramot. Ez azt is jelenti, hogy júliusig aligha kell számolni egy esetleges, iráni célpontok elleni izraeli támadással – mondta a dpa német hírügynökségnek adott interjúban Slomo Aharonzon, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.