„10 ezer halott” Egyelőre nem szegték meg a fegyverszüntetet Szíriában

„10 ezer halott” Egyelőre nem szegték meg a fegyverszüntetet Szíriában

A szíriai ellenzék szerint tiszteletben tartja a kormány a tűzszünetet, és az aktivisták abban reménykednek, hogy ezzel véget ért a már egy éve zajló polgárháború, amely során több ezren veszítették életüket. A tűzszünet csütörtök reggel lépett érvénybe a Szíriában a Kofi Annan nemzetközi különmegbízott által kidolgozott terv értelmében.

A korábban a lázadók központjának tartott városokban is csend honol, megszűnt a kormány részéről a bombázás és lövöldözés. „Érdekes módon csak a madarak énekét lehet hallani” – nyilatkozta Abu Szalah, homszi lakos. „Mindazonáltal készültségben vannak a biztonsági erők” – tette hozzá. Kofi Annan helyi idő szerint csütörtök reggel hat órától jelölte ki a tűzszünetet. A béketervben szerepel, hogy a hadsereg visszavonja a tankokat, csapatait és katonai járműveit a lakosság által lakott központokból, de ez mindeddig még nem történt meg. Egyes városokban még mindig tankok járnak az utcákon és mesterlövészek figyelnek a háztetőkön.

„Az (ellenzéki) Szabad Szíriai Hadsereg tagjai Homsz-ban maradtak, de nem zajlanak összecsapások” – nyilatkozta egy ellenzéki, de hozzátette: „szerepük most mindössze annyi, hogy megvédjék a polgárokat egy esetleges támadás esetén”.

Bassár el-Asszad szíriai elnök kormánya szerdán közölte, hogy csütörtök reggel leállítja a harci cselekményeket, de a hadsereg készültségben marad és fenntartja a jogot, hogy ellenzéki támadásokra reagáljon. A szíriai külügyminisztérium szóvivője szerint kormánya elkötelezett a béke mellett, de úgy gondolja, főként az ellenzéken múlik, hogy maradandó lesz-e a tűzszünet. „A probléma megoldása 40 százalékban múlik a kormányon, 60 százalékban azokon, akik fegyvereket rejtegetnek és közvetítenek és a médiát Szíria ellen uszítják” – nyilatkozta a szóvivő.

Az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy a tettei, nem pedig a szavai alapján fogja megítélni a szíriai vezetést.

A kormányellenes tüntetések tavaly március 15-i kirobbanása óta több mint tízezer ember halt meg Szíriában az ellenzék és a kormányerők összecsapásaiban, fegyveres harcaiban. Az áldozatok többsége civil volt.

atv.hu / CNN / bpi.hu