Radikális szalafista jelölt is indulhat az egyiptomi választásokon

Radikális szalafista jelölt is indulhat az egyiptomi választásokon

Az egyiptomi bíróság úgy döntött, hogy az ultrakonzervatív, szalafista szónok részt vehet a májusi elnökválasztásokon. A politikus az iszlám legszigorúbb értelmezésének megfelelően szigorítaná a törvényeket.

Hazem Abu Iszmail édesanyja amerikai állampolgár, és az egyiptomi választási törvények nem teszik lehetővé, hogy olyan ember legyen elnökjelölt, akinek szülei, vagy felesége más ország állampolgára. A Kairói Adminisztratív Bíróság szerdán azonban úgy határozott, hogy a hatóságoknak nincs megfelelő bizonyítékuk Hazem Abu Iszmail anyjának amerikai állampolgárságára vonatkozóan.

A bíróság elrendelte, hogy a belügyminisztérium adjon ki egy bizonyítványt arról, hogy a politikus anyja „soha nem rendelkezett az egyiptomin kívül más állampolgársággal”. A döntés azonban nem oldotta meg a kérdést, hiszen például az Egyesült Államok hatósága rendelkezhet dokumentummal, amely bizonyítja az amerikai állampolgárságot.

Az egyiptomi választási bizottság április 26-án teszi közzé az elnökjelöltek hivatalos listáját.
Hazem Abu Iszmail jelentős támogatást élvez az egyiptomi szalafista mozgalom részéről, amely az iszlám fundamentális irányzatát képviseli, hasonlóan a szaúd-arábiai vahabizmushoz. Abu Iszmail támogatja az egyiptomi-izraeli béke megszüntetését, és Iránt sikeres példaként említette az Egyesült Államoktól való függetlenségében. Belpolitikai kérdésekben szalafista reformokat hajtana végre: többek között leszállítaná a házasságkötés legalacsonyabb életkorát pubertáskorig és kötelezővé tenné a nők fátyolviselését.

atv.hu/ BBC / JPost / New York Times / bpi.hu