Kínát nyugtalanítja Phenjan ballisztikus rakétával történő műholdfellövési terve

Kínát nyugtalanítja Phenjan ballisztikus rakétával történő műholdfellövési terve és további diplomáciai lépéseket szorgalmaz – derült ki a kínai külügyminiszter vasárnapi szavaiból.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) a kelet-kínai Ningpóban (Ningbo) a japán és a dél-koreai külügyminiszterrel folytatott háromoldalú megbeszéléseket. Újságírók előtt kifejtette: az észak-koreai fejlemények nyugtalanítják Pekinget és Kína nyomatékosan arra hívja fel az érintett feleket – „magas és alacsony szinten” egyaránt – hogy őrizzék meg a nyugalmukat, legyenek visszafogottak és cselekedjenek reálisan. Mint mondta, a helyzetet diplomáciai úton, békésen kell megoldani.

Gemba Koicsiro japán külügyminiszter kijelentette, hogy bár bővült azon kérdések köre, amelyekben közös nézetet vallanak, nem lehet azt mondani, hogy a három ország egyetértett. Gemba úgy vélte, a találkozó lényegi eredménye, hogy megállapodtak: tovább dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a rakétakísérletnek tartott műholdfellövést.

Egy ballisztikus rakétakísérlet sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának érvényes határozatát, miközben Észak Korea azzal érvel, hogy nem „tiltották el” a világűr békés használatának lehetőségétől.

Szöul és Tokió korábban már közölte, hogy amennyiben területükre veszélyesnek ítélik a rakétát, vagy annak lehulló darabjait, azokat megsemmisítik.

Vasárnap a Hszinhua hírügynökség tudósítója helyszíni beszámolójában arról tudósított, hogy Észak-Korea az északnyugati országrészben kilövőállásba helyezte azt a hordozórakétát, amellyel az április 12-16. közötti időszakra tervezett műholdfellövést végre kívánják hajtani.

A kilövőállomás parancsnoka mintegy 70 újságíró előtt közölte, hogy az Unha-3 típusú rakétát összeszerelték, de még nem töltötték fel hajtóanyaggal. A Kvangmjongszong-3 nevű műhold 30 méter magas, 2,4 méter az átmérője és 91 tonnát nyom.

Észak Korea 2009-ben, illetve azt megelőzően 1998-ban hajtott végre hasonló kísérletet. A legutóbbi alkalmat követően az ENSZ elítélte, s erre hivatkozással az ország felfüggesztette részvételét a Koreai-félsziget leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokban. Phenjan hetekkel később végrehajtotta második nukleáris kísérletét.