„De ha tüzelnek, akkor újra felvesszük fegyvereinket”

Veszélybe került az ENSZ-közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás a szíriai felkelők és a kormány között, miután a lázadók vasárnap elutasították, hogy írásban szavatolják, hogy leteszik fegyvereiket, bár azt is közölték, hogy tartják magukat a megállapodáshoz.

Rijád el-Aszaad ezredes, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) parancsnoka közölte, hogy támogatják a megállapodást, de visszautasítják az egyoldalú új követelést, ugyanis nem ismerik el a kormányt, „és ezért nem adunk garanciákat”.

Kászem Szaad ed-Dín ezredes, az SZSZH szóvivője később bejelentette, hogy tartják magukat a megállapodáshoz, és leteszik a fegyvert, még akkor is, ha a kormányerőket nem vonják vissza.

„De ha tüzelnek, akkor újra felvesszük fegyvereinket” – mondta a szóvivő. Az elmúlt hét alatt – jegyezte meg – legalább ezer ember halt meg, többnyire polgári személy.

Damaszkusz azt követően támasztott a hadsereg visszavonásához új feltételeket, hogy Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja bejelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnök elfogadta a megállapodást, hogy a kormányerőket keddig visszavonják a városokból.

A szíriai kormány azon korábbi közleményei, amelyek szerint keddig kivonják a hadsereg egységeit a városokból és peremkerületeikből, „hibás értelmezés” – jelentette ki Dzsihád Makdeszi külügyminisztériumi szóvivő. Annan nem adott át a szíriai kormánynak semmiféle „írásos garanciát a fegyveres terrorcsoportoktól arra, hogy felhagynak az erőszakkal, és az állam az ország egész területére kiterjesztheti fennhatóságát”. Ezenkívül „Annan úr nem hozott írásbeli garanciát a katari, a szaúdi és a török kormánytól arra vonatkozóan, hogy abbahagyják a terrorcsoportok pénzelését”- olvasható a közleményben.

Ez igazolta a nyugati vezetők és a szíriai ellenzék pesszimizmusát, hogy Aszad nem tartja majd tiszteletben a tűzszünetet, hiszen korábbi ígéreteit is megsértette és fokozta a felkelők elleni támadásait.

Maat es-Sámi damaszkuszi aktivista szerint „amint a rezsim kivonja csapatait és páncélosait, a nép Damaszkuszba vonul és megdönti a rendszert. Őszintén szólva, a rezsim összeomlik, ha az ellenőrző pontokat megszüntetik” – fűzte hozzá.

A kormányerők vasárnap is folytatták offenzívájukat az ország északnyugati és középső részein fekvő ellenzéki gócpontok ellen. A legsúlyosabb harcok Homsz városában zajlottak, ahol a kormányerők aknavetőkkel lőtték a lázadók állásait. A felkelők a záporozó lövedékek miatt nem tudták eltemetni a halottakat, egy szükségkórházban negyven holttestet ventillátorral igyekeznek hűteni – mondta el Tárek Badrahán homszi aktivista, aki szerint a vége az lesz, hogy kénytelenek lesznek a holttesteket a városi parkokban eltemetni.

Annan szóvivője nem volt hajlandó kommentárt fűzni a legújabb damaszkuszi követelésekhez.

Az ENSZ becslése szerint a több mint egy éve tartó összetűzések halálos áldozatainak száma közel 9000.