Prőhle: A vegyes bizottság sikere Magyarország sikere is

A gazdasági együttműködés mellett a nyílt és őszinte párbeszéd fontosságát emelte ki az MTI-nek nyilatkozva Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Angelica Schwall-Düren, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány Európa-ügyi minisztere a magyar-észak-rajna-vesztfáliai vegyes bizottság keddi budapesti ülése után.

Észak-Rajna-Vesztfália, a legnagyobb és legnépesebb német tartomány Bajorország és Baden-Württemberg mellett Magyarország egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnere a szövetségi köztársaságban. A kormányközi bizottság rendszeres ülésein az együttműködés állását, illetve kilátásait tekintik át.

A tanácskozást értékelve Prőhle Gergely az MTI-nek arra mutatott rá: minden vegyes bizottság – de különösen a magyar-észak-rajna-vesztfáliai bizottság – programjai, projektjei bizonyítványt állítanak ki Magyarországról. Ennek különös jelentősége van egy szociáldemokrata vezetésű tartománnyal kapcsolatban, ahonnan gyakran éri Magyarországot politikai kritika, nem is beszélve a sajtókritikáról. „A mostani ülés is bizonyítéka volt annak, hogy ha a német partner ismeri a magyarországi döntések gyökereit, a változtatások szándékának okait, akkor szociáldemokrata tartományok részéről is több megértésre számíthatunk” – hangsúlyozta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Ebből a szempontból a vegyes bizottság sikere Magyarország sikere is – tette hozzá, kiemelve, hogy az együttműködést erősíteni kell, külön figyelve az egyes projektek politikai jelentőségére.

A német tartomány szociáldemokrata Európa-minisztere az együttműködést jónak nevezte. Az MTI-nek nyilatkozva Angelica Schwall-Düren utalt a kormányzati kapcsolatok, és az élénk állampolgári érintkezések fontosságára is. Úgy értékelte, hogy a gazdasági együttműködés az elmúlt években jól fejlődött. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az egyes ágazatokra, illetve vállalatokra kivetett magyarországi különadó erős nyugtalanságot okozott. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a szóban forgó adó több észak-rajna-vesztfáliai székhelyű távközlési vállalatot sújtott. Az említett vállalatok panaszt tettek az „egyenlőtlen” bánásmód miatt – jelentette ki a miniszter. „Az a benyomásom, hogy mindez hamarosan lezárul, mert Magyarország érdeke, hogy megtartsa a beruházók folyamatos érdeklődését” – tette hozzá. Schwall-Düren szerint a magyar és az észak-rajna-vesztfáliai kormánynak közös erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a német kis- és középvállalatoknak a magyarországi helyszín továbbra is vonzó maradjon. Annak a véleményének adott hangot, hogy a szóban forgó vállalatok biztosíthatják a legtöbb munkahelyet, továbbá a legtöbb képzési lehetőséget, ami különösen fontos a fiatalok számára. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: a németországi duális – az elméleti és a szakmai oktatást összekapcsoló – képzési rendszer különösen fontos szerepet töltött be abban, hogy alacsony legyen a munkanélküliség.

Az egyes magyarországi intézkedésekkel, illetve törvényekkel szemben megfogalmazott európai uniós kritikákkal kapcsolatban a médiaügyekért is felelős miniszter – akinek pártja Németország legerősebb ellenzéki pártja – a médiatörvényt emelte ki. A magyar médiapolitikával kapcsolatban felvetette: a médiahatóság számára biztosított új felügyeleti lehetőségek „talán hozzájárulhatnak ahhoz”, hogy néhány újságíró öncenzúrát alkalmaz. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: német tapasztalat szerint rendkívül fontos, hogy az állam „távol tartsa magát a médiától”. Ez az elfogadható modell, ezért – mint hozzátette – figyelemmel kell követniük, hogy a magyarországi helyzet miként alakul.

A Nemzeti Bank, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban úgy ítélte meg: nem Németországra tartozik, hogy ezekben az ügyekben ítéletet alkosson. Szavai szerint ez az EU feladata, és az unió már világossá tette álláspontját. „Benyomásom szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarország kész a megfelelő módosítások végrehajtására” – tette hozzá.

Mint az MTI-nek kiemelte, Németország fontos szerepet tölt be az európai gazdasági, illetve pénzügyi válság megoldásában. Megítélése szerint ezt a szerepvállalás nem mindig sikeres.”Ugyanakkor ez a feladat nem könnyű számunkra, mert rendkívül gyorsan azt a kritikát fogalmazzák meg, hogy vezető szerepre törekszünk” – tette hozzá Schwall-Düren, aki ebből kiindulva hangsúlyozta a konzultációk fontosságát a partnerekkel. Annak a személyes nézetének adott hangot, hogy a német kormány által erőteljesen képviselt konszolidációs politika csupán egyik oszlopa a válság megoldásának. Mindezt egy második oszloppal, mégpedig a növekedés ösztönzésével kell kiegészíteni. A nehézségekkel, súlyos eladósodással küszködő országoknak mindenekelőtt növekedésre, illetve ezáltal bevételekre van szükségük – jelentette ki.

A jövő évi német parlamenti választások kulcsfontosságú tesztjének tekintett, közelgő tartományi törvényhozási választásokkal kapcsolatban Schwall-Düren annak a reményének adott hangot, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában hivatalban maradhat a jelenlegi szociáldemokrata-zöld koalíció. „Az esélyek jók, a szavazás azonban még hátravan” – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, aki elvetette a felmérések által sugallt – egy év múlva országos szinten is lehetségesnek tartott – alternatívát, azaz a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták alkotta nagykoalíciót. „Nem akarunk nagykoalíciót” – jelentette ki a miniszter, aki szerint sem a tartománynak, sem az SPD-nek nem tesz jót a túl nagy többség. „Az SPD szerint egy ilyen nagykoalíció nem tenne jót jövőre Németországnak sem – tette hozzá, előnyben részesítve az „ismert modellt”, azaz egy kormánykoalíciót és a vele szemben álló „erős ellenzéket”.