Németh Zsolt: kiemelt, privilegizált kapcsolatokra törekszünk Ukrajnával

 Magyarország arra törekszik, hogy kiemelt, privilegizált kapcsolatokat alakítson ki Ukrajnával, és fő feladatának tekinti európai integrációjának a segítését – jelentette ki pénteken Ungváron Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki kétnapos munkalátogatásra érkezett Kárpátaljára.

Németh Zsolt Ungváron megbeszélést folytatott Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával és Ivan Balogával, a megyei tanács (közgyűlés) elnökével. A találkozón az államtitkár jónak értékelte a két ország viszonyát, amit szerinte Orbán Viktor miniszterelnök és Viktor Janukovics ukrán államfő két héttel ezelőtti kijevi találkozója is bizonyít. Hangsúlyozta: Magyarország arra törekszik, hogy kiemelt, privilegizált kapcsolatai legyenek Ukrajnával. Budapest fontos feladatának tekinti, hogy egyengesse Ukrajna európai integrációs útját. Meggyőződését fejezte ki, hogy – mint fogalmazott – a szkeptikus hangok ellenére sikeres lesz az európai uniós perspektíva Ukrajna számára. Kárpátalját érintve ez azt jelenti, hogy rövid távon meg kell oldani a határátlépéssel kapcsolatos problémákat, különös tekintettel a közelgő 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra, középtávon Ukrajnának harmonizálnia kell az élet- és jogviszonyait az uniós szabványokkal, hosszú távon pedig az országnak az EU teljes jogú tagjává kell válnia – mutatott rá.
Németh kifejtette: vannak ugyan vitás kérdések az EU és Ukrajna között, amelyeket rendezni kell, de ezek nem képezhetik akadályát a partnerségi megállapodás aláírásának. Úgy vélte, Kárpátaljának és helyi magyarságnak kiemelkedően fontos szerepe van Ukrajna európai integrációs folyamatában, hiszen az ajtót képezi az EU felé, s a közös feladat ennek az ajtónak a szélesre tárása. „Az is a feladatunk, hogy ennek a csodálatos régiónak, Kárpátaljának megőrizzük a kulturális sokszínűségét” – emelte ki, megjegyezve, hogy ezt segíti elő a Keleti Partnerség keretébe illeszkedő közös fejlesztési projektek megvalósítása.
Németh azt is elmondta, hogy Magyarországot jelenleg sok alaptalan támadás éri, de az ország ezektől megvédi magát, és megerősödve fog kikerülni ebből a helyzetből
Kárpátalja megye vezetői a megbeszélésen jóknak értékelték az ukrajnai megye és Magyarország kapcsolatait. Ledida kormányzó hangsúlyozta, hogy az idei labdarúgó EB egyfajta vizsgája lesz a két ország határőrizeti szervei közötti együttműködésének a sporteseményre érkező szurkolók zökkenőmentes határátkelésének biztosítását illetően. Egyúttal arra kérte tárgyalópartnerét, hogy járjon közbe az ukrán állampolgárok Magyarországi beutazását jelenleg nehezítő körülmények megszüntetése érdekében.
A megbeszélés után Németh Zsolt a külügyminisztérium nevében megállapodást írt alá Ivan Baloga megyei tanácsi elnökkel a Keleti Partnerség keretében történő fejlesztési projektek megvalósításában folytatott együttműködésről. Ennek során a magyar és ukrán fél egy-egymillió dollárral járul hozzá kárpátaljai szociális és oktatási intézmények felújításához. Az egy évre tervezett projektbe bevonandó létesítmények listáját a megyei tanács soron következő ülése hagyja majd jóvá.
A találkozó után a külügyi államtitkár Magyarország ungvári főkonzulátusán tájékoztatta látogatásának céljáról a kárpátaljai magyar média képviselőit. Mint hangsúlyozta, a Keleti Partnerség keretében aláírt megállapodás létrejöttében kiemelkedő szerepet játszott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). Hozzátette: a kárpátaljai magyarságnak és a KMKSZ-nek fontos szerepet kell betöltenie a magyar-ukrán államközi kapcsolatok fejlesztésében, megjegyezve, hogy a magyar kormány a KMKSZ-t a kárpátaljai magyarság legitim érdekképviseleti szervezetének tekinti.
Németh Zsolt reményét fejezte ki, hogy az idén októberben esedékes ukrajnai parlamenti választásokon ismét sikerül magyar képviselőnek bejutnia a kijevi törvényhozásba. Mint mondta, rendkívül fontos lenne, hogy a kárpátaljai magyarok ügyeit az ukrán fővárosban magyar honatya intézhesse. Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeinek megfelelő választókerület kialakításával kapcsolatos kérdést a magyar kormány a legfelsőbb szinten vetette fel Kijevben.
A külügyi államtitkár szombaton Ungváron részt vesz és felszólal a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közgyűlésén.