Halljad Izrael 2012. március 23. dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke.

Halljad Izrael 2012. március 23.

Breuer Péter :B.P.:

A telefonvonalban dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke. Mit lát feladatának, most, amikor a szabadság ünnepe közeleg felénk, a Pészach.

 dr. Feldmájer Péter :  F.P.:

Pészach ünnepe minden zsidónak a szabadságról szól, úgy kezdődik maga a Hagada is: Rabszolgák voltunk Egyiptomban.

De nem rabszolgának születtünk, mint nép, hiszen amikor az őseink Egyiptomba lementek, arról volt szó, hogy ott oltalmat találnak, arról volt szó, hogy ők majd ott a többiekkel együtt dolgozni fognak, de ahogy az Írás mondja, új fáraók jöttek, akik elfeledték azt, hogy mi történt régen, és az egész népet rabságba vetették. Ezt egy nép nem tűrhette el, egyik nép sem, különösen a kiválasztott nép, ezért más utat nem látva bármi is történt, bármi is volt az ára, otthagyta azt az országot, ahol nem élhetett szabadon, és elment abba az országba, ahol a szabadságát ki tudta teljesíteni, arra a földre, amit az ígéret földjének hívtak. Azt gondolom, hogy ez Pészach üzenete számunkra, hogy nem szabad rabigába hajtani a fejünket, és ha erre kényszerülünk, akkor előbb, vagy utóbb, vagy nekünk, vagy az utódainknak, de a szabadságért mindent meg kell tennünk.

 

B.P.:

2012-ben milyen kihívások előtt áll a magyar zsidóság, illetve a magyar zsidóság ernyőszervezete a MAZSIHISZ, és annak elnöke?

 

F.P.:

Azt hiszem, hogy a legfontosabb kihívás az oktatás, a tradíciók továbbadása, nemzedékek jönnek, és nemzedékek mennek, és a mi feladatunk, hogy azok, akik most fiatalok, átvegyék majd a mi helyünket, és az ő gyermekeik pedig vallásos zsidó emberként, büszke zsidóként élessék az életüket itt  Magyarországon, vagy bárhol máshol a világon. Ez az a kihívás, aminek igen nehéz megfelelni, hiszen együtt kell kezelni az oktatási rendszernek a modernitást, és az ősi törvények átadását. Azt hiszem, hogy az elmúlt 20 évben jól vizsgázott a MAZSIHISZ által fenntartott oktatási rendszer, és tovább tudunk majd lépni.

 

B.P.:

Van-e valami, amit rosszul csináltak, van-e valami, amire különleges hangsúlyt szeretne fektetni az elkövetkezendő időben?

 

F.P.:

Azt hiszem, hogy a „rosszul” kifejezés, az talán túl erős, hiszen nem láthattuk azt 10-20 évvel ezelőtt, hogy hova jutunk a mai időben, és hogy milyen társadalmi feszültségek keletkeznek Magyarországon. Az biztos, hogy jóval erőteljesebben kellett volna felhívnunk a döntéshozók figyelmét a szélsőjobboldali veszélyre, arra, hogy a gyűlölet milyen iszonyú mértékben terjed Magyarországon. Talán, ha ezt sokkal hangosabban, és sokkal drasztikusabban tesszük meg, nem volna ez a tragikus helyzet itt Magyarországon, nem volna az a tragikus helyzet Európában, hogy a nyílt utcán iskolás gyerekeket mészárol le egy antiszemitizmustól, rasszizmustól fűtött merénylő.

 

B.P.:

Meg tudja nyugtatni hallgatóinkat, hogy unokáik, gyermekeik jó kezekben vannak, amikor oda viszik őket reggel, biztos abban, hogy élve, boldogan mosolyogva kapják vissza napnyugtával gyermekeiket?

 

F.P.:

Mosolyogva, azt nem tudom, mert minden gyermek kaphat rossz jegyet az iskolába, ha nem készül fel, és akkor szomorú. De, az elmúlt 20 évben felépített biztonsági csoportunk, amely igen nagy anyagi, és személyi áldozatokat követel, olyan, hogy szinte teljes egészében zárt rendszert hozott létre, és Magyarországon még szerencsére nem történt olyan esemény, hogy valaki komolyan egy zsidó iskolát, zsidó oktatási intézményt megpróbált volna megtámadni. Azt hiszem, hogy azok az elkötelezett emberek, akik segítenek nekünk a biztonság fenntartásában, mindent megtesznek azért, hogy Magyarországon ilyen események ne történjenek. Így én azt hiszem, hogy mindenki nyugodtan viheti a gyermekét a zsidó oktatási intézményekbe, ott a biztonság 100%-os.

 

B.P.
Elnök úr, köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt!

Sabat Salom

 

F.P.:

Sabat Salom  

שבת שלום

Halljad Izrael

Tel.: 06-30/999-4863

E-mail: [email protected]

A zsidó felekezet társadalmi, kulturális és vallási magazinja. Itthon és a világ zsidó szemmel, mindenkinek.

A zsidóság sokszínű és gazdag világába kalauzoljuk hallgatóinkat. Lesz szó, aktuális eseményekről, égető társadalmi problémákról, éppúgy, mint zenéről, irodalomról és hagyományról. A legérdekesebb kulturális eseményekről a helyszínről számolunk be, a stúdióban pedig meghívott vendégeinkkel beszélgetünk: tudósokkal, közéleti személyiségekkel, papokkal-rabbikkal, művészekkel, zsidókkal és nemzsidókkal – mindenkivel, akinek véleménye van zsidókról és zsidóságról. Újszerű nézőponttal és formabontó látásmóddal várunk félórára mindenkit – aki szereti vagy utálja, ismeri vagy nem ismeri, a magyar zsidóságot. Riportjaink között pedig a zsidó zene teljes spektrumából válogatunk, a hagyományos dallamoktól a legmodernebb popig.

Munkatárs


  • Breuer Péter