A 18 és 42 év közötti férfiaknak tilos külföldre utazniuk

Engedélyt kell kérniük a 18 és 42 év közötti férfiaknak

 
A külföldre utazni szándékozó 18 és 42 év közötti szíriai férfiaknak a jövőben engedélyt kell kérniük a hatóságoktól – jelentették hírportálok.

„A 18 és 42 év közötti férfiaknak tilos (külföldre) utazniuk a sorozóbizottságok előzetes engedélye nélkül” – adta hírül az al-Iktiszádi című újság internetes változata, amely az intézkedés indoklására nem tért ki. A rendelkezés általában csak a katonai szolgálatot le nem töltött személyekre vonatkozik.
A hatóságok az intézkedést már érvényesítik a határátkelőkön: „a libanoni határon lévő Dzsdídében utasokat fordítottak vissza” – írja az internetes oldal időpont megjelölése nélkül.
A Syria-News című, a hatalomhoz közel álló hírportál a sorozó bizottságokra hivatkozva szintén beszámolt a hatósági döntésről, amelyet „átmeneti jelleggel” érvényesítenek, hangsúlyozva, hogy az utazási engedélyeket egy évig meg lehet hosszabbítani. A hírportál szerint korábban volt már hasonló intézkedés érvényben, majd később eltörölték.
Szíriában egy éve példa nélküli tiltakozó megmozdulás folyik Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen, amely vérbe fojtja a tüntetéseket. A hatóságok által terrorista csoportoknak tulajdonított erőszakos cselekményekben a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Csoportja (OSDH) emberjogi szervezet szerint több mint 9100-an haltak meg tavaly március 15. óta.