Evakuálták a szíriai magyar nagykövetség dolgozóinak hozzátartozóit

Evakuálták a szíriai magyar nagykövetség dolgozóinak hozzátartozóit
2012. március 23., péntek, 19:05

Biztonságos a szíriai Damaszkuszban lévő magyar nagykövetség környéke, azonban a Külügymininsztérium evakuálta az ott dolgozó négy magyar diplomata családját – közölte a magyar Külügy pénteken. Hétfőn hajnalban több gránát is becsapódott a magyar nagykövetség közelében.
 

Továbbra is működik a szíriai Damaszkuszban található magyar nagykövetség, az ott dolgozók családját azonban már evakuálták – közölte az [origo]-val pénteken a magyar Külügyminisztérium. A Külügy tájékoztatása szerint a Szíriában zajló katonai műveletek miatt a magyar diplomaták mozgástere korlátozott, azonban Damaszkusz belvárosa nyugodt, akárcsak a magyar nagykövetség környéke.

Mint írták, csend van a fővárostól délre és nyugatra fekvő külső területeken is, katonai mozgás nem tapasztalható. A libanoni határ felé mindössze egy rendőri ellenőrző pont működik. Jelenleg a nagykövettel együtt négy magyar diplomata van Damaszkuszban, és a szíriai kormány folyamatosan őrzi a nagykövetség épületét. Mint írták, csak akkor várható a magyar nagykövetség bezárása, ha a biztonsági helyzet romlana.

Hétvégén több robbantás is volt Damaszkuszban, hétfő hajnalban pedig éppen a magyar nagykövetségnek is otthont adó Mezzeh kerületben robbantak ki heves harcok, a kormányerők és a felkelők a nagykövetségtől alig 1 kilométerre lévő bevásárlóközpontnál csaptak össze. Szerdán a romló biztonsági helyzet miatt Szlovákia bezárta damaszkuszi nagykövetségét, amelynek épülete nagyjából 600 méterre van a magyar nagykövetségtől. Március eleje óta a magyar nagykövetség látja el Kanada és Ausztrália rendkívüli konzuli ügyeinek intézését is Damaszkuszban.

 A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
origo.hu/nagyvilag/20120323-evakualtak-a-sziriai-magyar-nagykovetseg-dolgozoinak-csaladjat.html

corp.origo.hu/