Phenjan Pekingnek is ellenáll a műholdfellövés ügyében

 Észak-Korea nukleáris főtárgyalója Pekingben is megerősítette kormánya álláspontját arról, hogy nagy hatótávolságú rakétával műholdat tervez pályára állítani – derül ki keddi hírügynökségi jelentésekből.

Ri Jong Ho külügyminiszter-helyettes Washington reakciójával kapcsolatban úgy vélte, az áprilisi műholdfellövés nincs összefüggésben az Egyesült Államokkal élelmiszersegélyről folyó tárgyalásokkal. Amerikai álláspont szerint ugyanis a rakétakísérletnek tartott lépés alááshatja a Phenjan nukleáris programjának leállításához kötött megállapodást.
„A műhold fellövése jogunk arra, hogy fejlesszük űrprogramunkat” – jelentette ki Ri, és egyben arra figyelmeztetett, hogy országa a szuverenitása elleni minden fenyegetésre válaszolni fog.
„Amennyiben a műhold békés célú fellövésével kapcsolatban mások kettős mércét alkalmaznak, vagy helytelen módon beavatkoznak szuverén jogainkba, ellenlépésekre kényszerülünk” – jegyezte meg a phenjani politikus, hozzátéve, hogy a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy erre ne kerüljön sor.
Peking külügyminiszter-helyettesi szinten a hétvégén Észak-Korea nagykövetének fejezte ki aggodalmát a phenjani terv, illetve a nemzetközi reakció miatt, de az észak-koreai vezetés minden jel szerint nem áll el eredeti szándékától. A hivatalos bejelentés szerint a műhold fellövésével kíván megemlékezni a néhai észak-koreai vezető, Kim Ír Szen születésének 100. évfordulójáról.
Dél-Korea, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU és mások felszólították Észak-Koreát, hogy tegyen le szándékáról, mondván, hogy ezzel akadályozza a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket, és figyelmeztettek arra, hogy a ballisztikus rakéta használatára érvényes az ENSZ tilalma.
A koreai diplomata hírek szerint szombaton érkezett a kínai fővárosba, s elmondása szerint tárgyalt partnerével, Vu Ta-vejjel (Wu Dawei) az észak-koreai ügyek különmegbízottjával. A hivatalos kínai média nem közölt részleteket sem a látogatásról, sem a megbeszélésekről.