Az áldozatok holttestét szállító repülő elindult Toulouse-ból

Toulouse-i lövöldözés – Az áldozatok holttestét szállító repülő elindult Toulouse-ból
Elindult kedden a dél-franciaországi Toulouse-ból az előző napi lövöldözésben megölt három zsidó gyermek és egy rabbi holttestét szállító repülőgép Párizsba, ahonnan az esti órákban az áldozatokat Izraelbe viszik tovább. A kettős francia-izraeli állampolgárokat a zsidó államban helyezik végső nyugalomra.

A párizsi Roissy repülőtéren Nicolas Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúzott az áldozatoktól. A holttesteket Alain Juppé külügyminiszter – aki Michel Mercier igazságügyi miniszterrel, Yossi Gal izraeli nagykövettel és a franciaországi zsidó szervezetek képviselőivel együtt szintén részt vett a ceremónián -, valamint a hozzátartozók kísérik tovább az El Al légitársaság éjfélkor induló menetrendszerű járatával Izraelbe, ahol szerdán délelőtt kerül sor a temetésre.
A hétfő reggeli mészárlásában Jonathan Sandler, egy 30 éves vallásoktató, 3 és 6 éves gyerekei, valamint egy tízéves kislány vesztette életét.
A nap folyamán a köztársaság elnök kérésére Franciaország valamennyi oktatási intézményben egyperces néma megemlékezést tartottak az áldozatok emlékére. Nicolas Sarkozy államfő egy párizsi iskolában maga is részt vett egy ilyen megemlékezésen.
„Mindez Toulouse-ban történt, egy felekezeti iskolában, zsidó családok gyermekeivel, de történhetett volna itt is. Itt is járhatott volna a gyilkos, ezek a gyerekek pontosan olyanok voltak, mint ti” – mondta az államfő a Párizs belvárosában található Francois-Couperin középiskolában.
Sarkozy közben „teljes eltökéltségéről” biztosította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Franciaországban csak „robogós gyilkosnak” nevezett ámokfutó felkutatásában.
A mészárlás egész Franciaországot megrázta, az elnökválasztási kampány gyakorlatilag félbeszakadt. A Toulouse környékére vezényelt különleges egységek a térfigyelő kamerák felvételeinek és a túlélők tanúvallomásainak feldolgozása alapján indítottak hajtóvadászatot a bűnügyi szakértők által sorozatgyilkosnak minősített tettes ellen, aki feltehetően ugyanaz a személy, aki március 11-én szintén Toulouse-ban lelőtt egy arab származású katonát, majd március 15-én szintén két arab származású ejtőernyőssel végzett a nyílt utcán a szomszédos Montaubanban, valamint egy fekete bőrű társukat súlyosan megsebesítette.
Claude Guéant belügyminiszter azt közölte: egy tanú látta, hogy a tettes a zsidó iskola előtti vérengzés közben kisméretű kamerát viselt a nyakában, s elképzelhető, hogy lefilmezte a gyilkosságokat. A belügyminiszter szerint ez arra utal, hogy egy nagyon kegyetlen, minden gesztusát pontosan kiszámító gyilkosról van szó. Francois Molins, a nyomozást vezető terrorelhárítási ügyész azonban nem kívánta ezt a részletet megerősíteni.
Egyes szakértők a norvég tömeggyilkossal, Anders Behring Breivikkel állítják párhuzamba a toulouse-i merénylőt. Breivik ugyanis az interneten közzétett kiáltványban úgy tervezte, hogy lefilmezi a támadásait.
A rendőrség szerint egy szélsőjobboldalhoz tartozó, rasszista és antiszemita ideológiát valló gyilkosról van szó, de a nyomozók a nap folyamán elvettették azt a délelőtti feltételezést, hogy a tettesnek köze lehet a montaubani ejtőernyős zászlóaljhoz, ahova a március 15-én a nyílt utcán megölt két katona tartozott, s ahonnan 2008-ban azután bocsátottak el három katonát, hogy egy társuk lefilmezte őket náci karlendítés közben.